23.05.2022 Esmaspäev

Kolmapäeval selguvad Eesti esimesed Michelini restoranid

Aprillis jagas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Kredexi ühendasutuse turismiarenduskeskus rõõmusõnumit, et Michelini restoranigiid ja tärnid jõuavad Eestisse - sel kolmapäeval ongi käes aeg, kus Eesti esimesed Michelini tunnustused Eestis pidulikult avalikuks tehakse ja üle antakse. 

Kõige kõrgemaks tunnustuseks on tärnid, mida on võimalik saada kuni kolm.
Kõige kõrgemaks tunnustuseks on tärnid, mida on võimalik saada kuni kolm. Foto: pixabay

“Oleme väga põnevil! Kogu turismisektor ja kõik meie toidusõbrad Eestis ja välismaal, eriti naaberriikides ootavad põnevusega ajaloo esimest Michelini tseremooniat Eestis,” kinnitas EAS-i ja Kredexi turismiarenduskeskuse juht Liina-Maria Lepik.

Michelini hindajad on külastanud restorane juba kuude kaupa, kuid kõik toimub incognito. Seega me keegi veel ei tea, mis restoranid Michelini giidi saavad, ja isegi seda mitte, kui palju neid võiks olla, kuid kolmapäeva õhtul saab see selgeks,

selgitas Lepik ning rõhutas, et see on suur tunnustus meie toidukultuurile.

Tema sõnul on Michelini oluline positiivne majanduslik mõju. „Uuringute järgi pikeneb reisijate sihtkohas veedetud aeg ning Michelini tunnustusega restoranide käive suureneb 20-50 protsenti. Positiivne mõju kandub ka teistele ettevõtetele, näiteks lisandub ööbimisi hotellides,“ sõnas Lepik.

Rohkem kui 100-aastase ajalooga Michelini restoranigiid on jõudnud ligi 40 riiki neljal kontinendil. Giid soovitab rohkem kui 15 000 tunnustatud restorani, millest tärnidega restoranide osakaal on umbes viiendik.

Parimad restoranid kuulutatakse välja igal aastal. Kõige kõrgemaks tunnustuseks on tärnid, mida on võimalik saada kuni kolm. Kui restoran tärnideni ei küüni, kuid on siiski heal tasemel, tuuakse see giidis esile ühega kahest tunnustusest.

Tunnustamine põhineb sõltumatutel hindamistel, mis toimuvad igal aastal ning võivad restoranidele nii tunnustust lisada kui ka seda vähendada või hoopis ära võtta. Michelini hindajad on alati anonüümsed, nad ei tutvusta end restoranile ja tasuvad toidu eest ise. Lõpptulemus kujuneb erinevate hindajate korduvate visiitide tulemusel ja põhineb viiel kriteeriumil, milleks on koostisosade kvaliteet, toiduvalmistamise meisterlikkus, oskus kombineerida maitseid, peakoka isikupära, kõrgete kulinaarsete standardite järjepidevus – nii menüüs kui ka ajas.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference