24.09.2014 Kolmapäev

2015. aastal kasvab nii ettevõtlustoetuste kui ka teede rahastamise maht

Järgmiseks aastaks planeerib majandus- ja kommunikatsiooniministeerium rohkem vahendeid nii investeeringuteks taristusse kui ka ettevõtluse toetamiseks. Seejuures jääb kohalike omavalitsuste rahastamine teehoiuks käesoleva aastaga samale tasemele.

2015. aastal kasvab nii ettevõtlustoetuste kui ka teede rahastamise maht
2015. aastal kasvab nii ettevõtlustoetuste kui ka teede rahastamise maht Foto: Reuters

Majandus- ja taristuminister Urve Palo sõnul on eelarve eesmärk tagada, et töökohti oleks võimalik luua ja säilitada kõikjal üle Eesti. „Selleks on olulised nii sõidetavad teed, mugav ja kiire raudteeühendus kui ka kaugtööd võimaldav kvaliteetne internetiühendus, rääkimata eluasemetest,“ ütles Palo. „Kaasaegne infrastruktuur aitab Eesti teha heas mõttes väiksemaks. Seejuures on oluline rõhutada, et kohalike omavalitsuste rahastamine teede korrashoiuks summaarselt ei vähene.“

„Tähtis on panustada Eesti ettevõtetes loodud lisandväärtuse kasvule ja seda soodustavatesse investeeringutesse. Samuti on oluline kasvatada Eesti ekspordipartnerite arvu ja aidata ettevõtetel jõuda ka kaugetemale turgudele. Toetused suunatakse kasvu- ja ekspordipotentsiaaliga ettevõtetele, samuti toodete ja teenuste arendusse“, kommenteeris väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling.

Ettevõtluse ja ettevõtluskeskkonna arendamiseks on 2015. aasta eelarvesse kavandatud 27% võrra enam vahendeid kui tänavu, kokku 156,8 miljonit eurot. EASis käivituvad uuenenud ettevõtlusmeetmed: starditoetus, innovatsiooniosak, klastriprogramm, tehnoloogia-arenduskeskused, ettevõtja arenguprogramm ja Start-up Eesti. Teadusmahukate välisinvesteeringute kaasamiseks hakatakse pakkuma täiendavaid riigipoolseid toetusi. KredExi kaudu on ettevõtjatel võimalik kasutada finantsinstrumente, nagu tagatis, laen, ekspordikindlustus ja krediidikindlustus.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu rahastatakse kolme energeetikavaldkonna meedet kogusummas 20,9 miljonit eurot: efektiivne soojusenergia tootmine ja ülekanne, energiasäästu ja taastuvenergia osakaalu suurendamine ja alternatiivsete kütuste kasutuselevõtu suurendamine transpordis.

Teede rahastamise maht kasvab võrreldes praeguse aastaga 5 miljoni võrra – 285 miljoni euroni. Kasv on tagatud eeskätt uue perioodi struktuurivahendite kiirema kasutuselevõtuga. Sealhulgas jääb kohalike omavalitsuste teehoiu rahastamine käesoleva aastaga samale tasemele, u 28 mln eurot, millest 3,3 mln eurot kajastatakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisala eelarves ning ülejäänud summa ehk 24,7 eurot, kajastatakse kohalike omavalitsuste toetusfondis rahandusministeeriumi eelarves.

Suuremad teedeprojektid on Jõhvi-Tartu-Valga maantee ja Pärnu-Rakvere-Sõmeru maanteede rekonstrueerimine ning Tallinn-Paldiski maantee ehitamine ja rekonstrueerimine. Suuremad jätkuprojektid on Tartu läänepoolne ringtee ja Tallinna ringtee I etapp. 2015. aastal peaks heas ja väga heas korras olevate riigimaanteede osakaal kasvama 49%-le.

Raudtee infrastruktuuri rekonstrueerimisele eraldatakse 9,8 miljonit eurot. Selle eest remonditakse lõigud Tapa-Tartu ja Tallinn-Rapla raudteel, eesmärgiga võimaldada raudteel suuremaid piirkiirusi.

Ühistranspordi dotatsiooniks on eelarves on kavandatud 67,9 mln eurot, lisaks on võimalik kasutada 2014. aasta ülejääke. Sellega tagatakse järgmisel aastal ühistranspordi teenus vähemalt samas mahus ja kvaliteedis.

Valmivad Vormsi ja Kihnu laevad, alustatakse Sõru-Triigi laeva ehitusega. Tagatakse valmisolek talviseks navigatsiooniks nii Pärnu kui ka Soome lahel. Laiendatakse Tallinna Lennujaama lennuliiklusala.

Infoühiskonna tegevustele on eelarves kokku 11,3 miljonit eurot, millest mh uuendatakse koolide IKT taristut, arendatakse avalike teenuste pakkumist ning jätkatakse uue põlvkonna lairibavõrkude rajamisega.

Jätkub korterelamute rekonstrueerimise programm, milleks on järgmisel aastal planeeritud 30,3 miljonit eurot.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255