21.03.2016 Esmaspäev

Millest lähtuda köögi kui töökoha sisustamisel? Esile tõstetud

Millega peaks arvestama köögis koka ja abitöölise töökoha sisustamisel?

Vastab Piret Kaljula, töökeskkonna konsultant, tööinspektsioon:

Igasuguse töökoha sisustamisel peab arvestama sellega, et töötajal oleks piisavalt ruumi esiteks jõuda oma töökohale ning teiseks, teha oma tööd, ilma et peaks kogu aeg kartma end näiteks kapinurga vastu ära lüüa.

Põrandal ei tohi olla takistusi, mille otsa võiks komistada ja kukkuda, olgu selleks siis kastid, katmata äravooluavad põrandas vms. Sile põrand on oluline ka selleks, et kaupade transportimiseks saaks kasutada abivahendeid, näiteks erinevaid ratastega riiuleid või kärusid.

Uksepakk takistab aga abivahendite kasutamist ning pidev raskuste käsitsi teisaldamine võib põhjustada töötajatele terviseprobleeme.

Kärude valikul tuleb arvestada, et need mahuksid ustest läbi. Vältida tuleks asjade tassimist treppidest, sest treppidel üldjuhul abivahendeid kasutada ei saa ning on suurem oht komistada ja kukkuda. Abivahendeid tuleb soetada piisavalt, et kõik töötajad saaksid neid vajadusel kasutada.

Põrandakatte valimisel tuleks lähtuda sellest, et köögipõrandale võib sattuda vedelikke ja toiduaineid, mistõttu peab põrandakate olema libisemiskindel. Ka tööjalanõud peavad olema libisemiskindla tallaga.

Tööjalanõud tuleb anda neile töötajatele, kes peavad töö tõttu pidevalt seisma ja käima. Jalatsite valimisel on oluline, et need oleksid tallavõlvi toega, kontsakõrgusega 2–3 cm ja kannarihmaga. Vale tööjalats võib põhjustada muutusi pöialuudes ning võib lameneda pöia risti- ja pikivõlv. Sellised muutused pöidades põhjustavad selja- ja jalavalusid ning võivad põhjustada muutusi selgroo füsioloogilistes kõverustes ja nõgusustes.

Tööjalatsid tuleb valida lähtuvalt individuaalsest sobivusest. Töötajad, kes peavad pidevalt seisma ja käima, peavad puhkepauside ajal saama istuda seljatoega toolidel. Kui osa tööülesandeid saab teha istudes, siis tuleb töötajale luua võimalus seda teha.

Töötasapind peab olema piisavalt suur, et kõik vajalikud töövahendid ja toiduained mahuksid sinna ära ning ruumi jääks ka töö tegemiseks.

Töötasapinna kõrgus peab olema töötaja jaoks sobiv ja mugav. Tööde puhul, mis eeldab käte vaba liigutamist, võiks töötasapind olla umbes 5 cm allpool töötaja küünarnukki. Kindlasti ei ole mugav see, kui töötaja peab madala töötasapinna puhul tegema tööd pidevalt kummargil olles või kõrge puhul töötama pidevalt kõrgele tõstetud kätega.

Köögis töötamine võib olla väga pingeline, kui on vaja teenindada korraga suurt hulka sööjaid. Nii võib köögitöötaja töötempo olla väga suur. Töötajatel peab olema võimalus teha tööpäevas puhkepause.

Töö tuleb organiseerida nii, et puhkepauside kasutamine on regulaarne, mis omakorda annab töötaja organismile võimaluse taastuda.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference