18.12.2015 Reede

2015. aasta olulisemad ettevõtlusega seotud riigikohtu lahendid

Aasta viimasel kuul on põhjust vaadata, milliseid olulisi seisukohti on riigikohus tänavu oma lahendites esitanud, sest just sealt leiab juhised, kuidas mingit normi praktikas mõista ja rakendada tuleb.

Mariana Hagström, vandeadvokaat, Martina Proosa, jurist
Mariana Hagström, vandeadvokaat, Martina Proosa, jurist Foto: Advokaadibüroo Glikman Alvin & Partnerid

Teeme kokkuvõtliku ülevaate olulisematest ja kõige rohkem huvi pakkuvatest ettevõtlusega seotud lahenditest.

Ebaõige sisuga majandusaasta aruanne võib olla tühine

Majandusaasta aruandes andmete kajastamist on riigikohus käsitlenud kahes 2015. aastal tehtud lahendis. Riigikohus selgitas kohtuasjas nr 3-2-1-82-15, et äriühingu majandusaasta aruanne ja aruande kinnitamise otsus on omavahel olemuslikult seotud. See tähendab, et kui majandusaasta aruanne on koostatud vastuolus raamatupidamise seaduse sätetega ning kajastab seetõttu äriühingu seisu ebaõigesti ja seda olulisel määral, on majandusaasta aruande kinnitamise otsus tühine.

Riigikohus põhjendas oma arvamust sellega, et majandusaasta aruanne sisaldab teavet, mis mõjutab äriühingu finantsseisu, majandustulemusi ja rahavoogusid. Nendele andmetele tuginedes teevad teised ettevõtjad oma majandusotsuseid ning seetõttu on raamatupidamise aruande koostamisele esitatud nõuete eesmärk muu hulgas kaitsta äriühingu võlausaldajate huve. Riigikohus selgitas, et ebaõige sisuga majandusaasta aruande tühisuse tuvastamist võib nõuda ka aktsionär.

Kohtuasjas nr 3-2-1-69-15 asus riigikohus seisukohale, et majandusaasta aruandes tuleb kajastada ka osaühingu ainuosanikust juhatuse liikme võimalik viivisenõue äriühingu vastu sõltumata sellest, kas juhatuse liige aruande koostamise ajal peab tõenäoliseks selle sissenõudmist või mitte. Ainult tegelik nõudest loobumine õigustaks viivisenõude majandusaasta aruandes kajastamata jätmist. Riigikohus lisas, et võimaliku viivisenõude kajastamisel tuleb lähtuda konservatiivsuse põhimõttest ja kuna üldjuhul on viivis sissenõutav vaid põhivõla ulatuses, on ka viivise kajastamise kohustus üldjuhul seotud selle põhivõla suurusega.

Lõppeva aasta tähtsamatest ettevõtlust puudutavatest riigikohtu lahenditest saate pikemalt lugeda peagi ilmuvast Raamatupidamisuudised nr 8, 2015 paberajakirjast. Praegu on käimas ajakirja tellimiskampaania järgmiseks aastaks. Telli ajakiri 2016. aastaks ja saad jõulunumbri (kus on avaldatud ka ülaltoodud artikkel) tasuta. Need, kes ei ole jõudnud veel ajakirja tellida, saavad seda teha siit.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255