12.12.2012 Kolmapäev

2013. teises pooles muutuvad Eestis otsekorraldused

Eesti Pangas toimunud 11. detsembril maksekeskkonna foorumil arutasid keskpanga, pangaliidu,  rahandusministeeriumi ja turuosaliste esindajad, kuidas ja millised muudatused eeloleval aastal otsekorralduste ja tavamaksete osutamises ellu viiakse, et need vastaks ühtsetele üleeuroopalistele SEPA (Single Euro Payments Area) tingimustele. Seoses sellega arendavad pangad arvete tasumiseks uut e-arvel põhinevat makseteenust. Muutused teostatakse pankade ja ettevõtete poolt, inimene selleks midagi tegema ei pea.

Alates veebruarist 2014, mil hakkavad kehtima ühtsed üleeuroopalised maksetingimused, peavad pangad lõpetama otsekorraldusteenuse pakkumise praegusel kujul ja nii arendatakse riigisisene otsekorraldusteenus tuleva aasta jooksul e-arve püsimakseteenuseks. Eraisiku jaoks on tegemist automaatse muutusega, kuid mõnevõrra muutub teenuse sisu, mille kohta annavad pangad oma klientidele aegsasti infot.

Tavamaksete osas eraisikutele suurt muutust ei tule, maksete tegemisel tuleb ainult alates 2014. aasta algusest hakata kasutama oma senist kontonumbrit rahvusvahelisel (ehk IBAN) kujul.

Ettevõtetele ja avaliku sektori asutustele toob muutus kaasa täiendavaid arendustöid, sest 2014. aasta alguseks tuleb uuendada raamatupidamistarkvara ja täiustada arvete esitamist, et tagada maksete ning e-arvete võimalikult mugav edastamine panka. Järgmise aasta esimese kvartali jooksul annavad pangad oma klientidele juhiseid, kuidas ja milliseid muudatusi ellu viia. Küsimuste korral või täpsema info saamiseks palume ühendust võtta oma pangaga.

Lisaks eelnevale hakatakse inimestele tulevikus uue teenusena pakkuma piiriülest SEPA otsekorraldusteenust, mis tähendab, et inimesel on rohkem võimalusi Eestist väljapool tarbitud teenuste eest tasumiseks. SEPA otsekorraldusteenuse pakkujad selguvad turukonkurentsis ja sõltuvalt klientide nõudlusest.

Eesti maksekeskkonna foorum loodi 2012. aasta aprillis Eesti Panga, Eesti Pangaliidu ja rahandusministeeriumi koostööna, foorumit juhib Eesti Pank. Üksikasjalikumat teavet foorumi, seal käsitletavate teemade ja osalejate kohta saab aadressilt www.pangaliit.ee/et/maksefoorum.

SEPA kohta on täpsem info Eesti Panga veebilehel www.eestipank.ee/sepa.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255