20.03.2013 Kolmapäev

2012. aasta tulude deklareerimine

Esimese asjana on oluline märkida, et tulumaksu tagasi saamise eelduseks on see, et riigile oleks ka tulumaksu tasutud. Vastasel juhul ei ole millestki seaduses sätestatud mahaarvamisi teha.

Tuludeklaratsiooni saab esitada nii e-maksuametis kui ka paberkandjal. Oluline erinevus nende puhul on see, et esimesel juhul hakati tulumaksu tagastama 28. veebruarist, kuid paberdeklaratsiooni esitajad hakkavad raha tagasi saama alles alates 20. aprillist. Uuenduslikult saab 2012. aasta tulusid deklareerida ka nutitelefoniga, kuid paraku ei ole see kõikidel juhtudel võimalik (1).

Isikud, kes olid maksustamisperioodi viimase päeva seisuga abielus, võivad esitada ühise tuludeklaratsiooni. Selleks on vaja vaid abikaasade eraldiseisvatel deklaratsioonidel teha märge, et soovitakse esitada ühine tuludeklaratsioon.

2012. a tuludest võib maksumaksja maha arvata eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi kokku kuni 1920 eurot, kuid mitte rohkem kui 50% ulatuses sama maksustamisperioodi tulust. 2011. a oli vastav piirmäär 3196 eurot. Olgu mainitud, et piirmäära sisse ei arvestata laste eest maha arvatavat täiendavat maksuvaba tulu, pensioni maksuvaba osa ning vabatahtliku kogumispensioni sissemakseid (2).

Kui enne 2012. aastat rakendati vabatahtliku kogumispensioni maksete (nn. „III sammas“) korral 15% mahaarvamise piirangut muude lisatingimusteta, siis alates 2012. aastast on piirangule kehtestatud ka maksimumpiirmäär summas 6000 eurot.

Positiivne uudis on kindlasti see, et kui varem võis investeerimiskonto andmete täitmiseks lausa tunde kulutada, siis nüüd on asunud maksuhaldur ja pangad selles osas koostööd tegema ja maksumaksjal on võimalik vastavad andmed internetipanga kaudu oma tuludeklaratsioonile saata. Jätkuvalt on enamikel juhtudel vajalik internetipanga kaudu saata deklaratsioonile ka info eluasemelaenu tasutud intresside kohta.

Kasvava metsa raieõiguse võõrandamisest ja raiutud metsamaterjali võõrandamisest saadud tulust saab maha arvata ja kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile edasi kanda metsa majandamisega seotud kulud. Samuti saab saadud kasu maksustamise edasi lükata kuni kolmele järgnevale maksustamisperioodile.

2012.aasta puhul on erinev ka see, et kui varasemalt oli võimalus jätta ettemaksukontole tulevaste maksukohustuste katteks kogu enammakstud tulumaksu summa, siis nüüd saab seda teha ka osaliselt.

Kuna kinnisasjadega seotud tehingute maksustamine on pidevalt segadust tekitanud, siis tuletame meele, et tulumaksuga ei maksustata kinnisasja müüki, mida kuni võõrandamiseni kasutati elukohana. Nimetatud maksuvabastus kehtib kahe aasta jooksul ühele võõrandatud eluruumile.

Üksikasjalikumat infot tulude deklareerimise osas on võimalik saada Maksu- ja Tolliameti kodulehelt.


(1) Nutiversiooni ei saa kasutada järgmistel juhtudel:

  • kui isik peab esitama E-vormikui isik soovib kasutada täiendavat maksusoodustust laste pealt
  • kui isiku kõik tulud ei ole kantud eeltäidetud tuludeklaratsioonile
  • kui isik sai tulu välismaalt
  • kui isik deklareerib kasu või kahju vara võõrandmisest
  • kui isik deklareerib kasvava metsa raieõiguse ja raiutud metsamaterjali võõrandamist
  • kui isik kasutab investeerimiskontot.

(2) Lapse üks vanem võib tulust maha arvata täiendava maksuvaba tulu 1728 eurot iga kuni 17 aasta vanuse lapse kohta alates teisest lapsest. Pensionäridel on õigus saada maksuvaba tulu 4032 eurot aastas.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255