22.06.2022 Kolmapäev

Toidunõude ja -pakendite korduvkasutus kogub hoogu

Toidu- ja joogipakendide korduvkasutamist arendavate ettevõtete sõnul soovivad tarbijad soovivad üha enam langetada keskkonnateadlikke valikuid ja pakendeid korduvkasutada, ent kauplused, toitlustuskohad ja toidutootjad ühekordselt kasutatavatest nõudest nii varmalt loobuma pole valmis.

Tarbijad soovivad korduskasutust, kaupmehed eriti mitte.
Tarbijad soovivad korduskasutust, kaupmehed eriti mitte. Foto: pixabay

"Meile paistab selgelt, et tarbijad on rohkem valmis kui toitlustajad ja kaupmehed. Tarbijad ootavad ja küsivad, aga loomulikult saame aru, et lippude ja plakatitega keegi ju tanklasse kohvitopsi vastu protestima ei lähe. Näeme, et iga kuu otsustab mõni restoran ise, et nemad loobuvad ühekordsetest pakenditest täielikult. Me teenindame neid ja uurime alati, kuidas kliendid reageerivad. Ükski restorani omanik ei ole oma otsust kahetsenud ega läinud tagasi  ühekordsete pakendite lahenduse juurde," ütles BNS-ile korduspakendite platvormi Ringo Eco juht Janek Balõnski.

Oma pakendeid võivad Ringo platvormile tuua toidutootjad, restoranid ja kaupmehed. Ringo Eco tagab korje, pesu ja pakendite haldamise. Lõpp-tarbijatele, näiteks kontorihooned, ühistud ja eramajad, pakub Ringo Eco korduspakendite korje ja äraveo teenuseid.

Toitlustusettevõtetes pandinõude süsteemi juurutava Ringkarbi juht Katarina Papp lisas, et ainuüksi Eestis visatakse ära 8000 ühekordset joogitopsi ühes tunnis.

Aastas tekib Eestis üle saja miljoni ühekordseks kasutamiseks mõeldud joogitopsi ja toidukarpi jookide ja toidu kaasamüügist. Eurobaromeetri hinnangul üle 90 protsendi eestlastest nõustuvad, et tooted peaks olema juba eos disainitud korduskasutatavaks. Seega, tarbija soov muutuseks on olemas,

ütles ka Papp BNS-ile.

Mõlema ettevõtja hinnangul väheneks ühekordsete söögi- ja joogipakendite kasutamine kiiremini, kui seadusandlus ühekorrapakendite kasutamist piiraks. "Oleks aeg kehtestada riiklik nõue, et tarbijale tuleb anda valik ühekordse ja korduspakendi vahel. Muidu oleme me tema eest selle otsuse juba ära teinud ja tarbija suunas ei ole mõtet siis näppu näidata," ütles Balõnski.

Ta lisas, et korduvkasutusele ülemineku võti on kinnisvaraomanike, hoonete haldurite ja omavalitsuste käes, kuna nemad saavad seada tingimusi, millistel tingimusel toitlustajad nende pindadel tegutseda võivad.

Ettevõtjad on tuleviku suhtes optimistlikud ja plaanivad äritegevust laiendada. Ringkarbi juht Katarina Papp ütles, et viimasel paaril aastal on laienemist takistanud ka koroonapandeemia. "Täna on meiega liitunud umbes 70 keskkonnast hoolivat toidukohta üle Eesti. Ise tahaksime muidugi, et sellel numbril oleks veel üks null otsas, aga proovime mõista ka toidukohti, kellel on koroona tõttu väga raske olnud. Kõik vaikselt taastuvad ja leiavad meid juba ka ise üles," selgitas Papp ja tõi lisaks keskkonna säästlikkuse eelisele välja ka korduvkasutatavate nõude majandusliku aspekti.

"Ühekorrapakend on toidukohtadele väga suur kulu. Kui saada Ringkarbi süsteem toidukohas tööle, siis on võimalik väga palju rahaliselt säästa," arvab Papp. Ringkarbi teenuse hind on umbes 1 euro päevas, Papi sõnul on mõnel pool aga juba ühe ühekordse karbi omahind 0,80 eurot.

Balõnski sõnul liitub ka Ringo Eco teenusega uusi partnereid. "Koostöös Rimi ja 10 toidutootjaga toome tavalised toiduained päris tavalise toidupoe riiulitele korduspakendis. See juhtub sellel suvel vähemalt kahes hüpermarketis. Tahame näidata, et küpsise pakki või peterselli alust ei pea ära viskama, vaid võib saata Ringo Eco kaudu tagasi tootjale ja seda kasutatakse tõesti uuesti. Me otsime partneritega neid tooteid, kus pakend on pestav või saab olla pestav. Prügiga me ei tegele," toonitas Balõnski.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!