25.03.2022 Reede

PTA: Eesti jaekauplustes on temperatuurinõuete tagamisega probleeme

Põllumajandus- ja toiduameti (PTA) teatel ei ole jaekaubanduses temperatuuride olukord võrreldes varasema aastaga oluliselt paranenud ning jätkuvalt esineb seoses temperatuurinõuete tagamisega probleeme.

Enim rikkumisi tuvastati hakkliha, liha, lihavalmististe ja kala puhul.
Enim rikkumisi tuvastati hakkliha, liha, lihavalmististe ja kala puhul. Foto: pixabay

PTA toiduosakonna juhtivspetsialisti Jaana Oona sõnul teostas amet temperatuuri mõõtmisi kokku 838 jaekaupluses.

Kokku esines üle Eesti 22 protsendi jaekauplustes temperatuuride puhul puuduseid. Enim rikkumisi tuvastati hakkliha, liha, lihavalmististe ja kala puhul. Tegemist on aga toodetega, mille puhul on toidutekkeliste nakkushaiguspuhangute risk kõige suurem,

möönis ta pressiteates.

Suuremate jaekaubanduskettide Selveri, Rimi, Maxima, OG Elektra, Prisma Peremarketi ja COOP kauplusi kontrolliti 681 korral. Temperatuuri mõõdeti neis kokku 381 kaupluses, millest 24 protsendil jaekauplustest esines puuduseid, mis näitab Oona sõnul selgelt, et temperatuurinõuete tagamisega on probleeme.

PTA ning Tallinna Tehnikaülikool (TalTech) korraldasid reedel suuremate kaubanduskettidega ja liitudega ümarlaua, et arutada, mida teha, et jaekauplustes oleks temperatuurinõuded alati tagatud ning tarbijani jõuaks ohutu toit. 

TalTechi keemia ja biotehnoloogia vanemlektori Ivar Järvingu kinnitusel ei ole võrreldes eelmise aastaga toidu säilitamise tingimused kauplustes oluliselt muutunud paremaks.

"Pigem on kerge muutus halvemuse suunas. Näen siin lahendusena kaupmeeste intensiivset teavitamist, sest toidu tervislik säilitamine on just nende kätes. Meie tootjad valmistavad suurepärase kvaliteediga toite, aga et see kvaliteet jõuaks ka tarbijate lauale, on vajalik jälgida säilitustemperatuuri ja aega," märkis ta.

Järving tõi näiteks kartulisalati. Nimelt näitab ülikooli teadlaste hiljutine uurimus, et tuntud poeketi kartulisalat säilib hästi kui järgida tootja poolt soovitatud temperatuuri ja aega. Säilitusaega on võimalik oluliselt pikendada säilitades toodet 0 kraadi juures, näiteks jääl. Iga lisanduv plusskraad alates +6 kraadist vähendab aga toidu kvaliteedi säilivusaega.

PTA ning TalTech korraldasid kohtumist kaubanduskettide ja liitudega juba teist aastat, et otsida probleemile lahendusi. Jaekaubandusketid kinnitasid, et mõistavad probleemi ning teevad omalt poolt erinevaid parendustegevusi, muuhulgas hõlmab see töötajate koolitamist, paremat koostööd toidutootjatega ja külmkappide vahetamist. 

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!