18.12.2019 Kolmapäev

2019. aasta raamatupidamise aruande koostamise nüansid

Mikroettevõtja lühendatud raamatupidamise aastaaruandes on õiglase väärtuse arvestuspõhimõte keelatud ning selle asemel tuleb kasutada soetusmaksumust.
Maire Otsus-Carpenter, vandeaudiitor
Maire Otsus-Carpenter, vandeaudiitor Foto: erakogu

Detsember on käes ning aasta lõpp pole enam kaugel. Ettevõtetele, kelle majandusaasta lõpeb 31. detsembril (ja neid on Eestis valdav enamus) tähendab see, et on viimane aeg alustada ettevalmistusi majandusaasta aruande koostamiseks. Antud artikkel on suunatud raamatupidamiskohustuslastele, kes koostavad oma aastaaruandeid Eesti finantsaruandluse standardi kohaselt. Tuletame meelde, et Eesti finantsaruandluse standard (EFS) on rahvusvaheliselt tunnustatud arvestuse ja aruandluse põhimõtetele tuginev avalikkusele suunatud finantsaruandluse nõuete kogum, mille põhinõuded kehtestatakse raamatupidamise seadusega ning mida täpsustab rahandusministri määrus (Raamatupidamise Toimkonna juhend võiRTJ).

MUUDATUSTEST

Majandusaasta aruande üks põhiosa on raamatupidamise aastaaruanne. Kindlasti on raamatupidajatele hea uudis see, et võrreldes eelmise aastaga raamatupidamise aastaaruande koostamisel märkimisväärseid muudatusi ei ole. Raamatupidamise toimkond tegi küll sügisel oma juhenditesse mõned muudatused, kuid enamik neist on vormilised täpsustused ega mõjuta aastaaruande koostamist.

Täismahus artiklit saate lugeda Raamatupidamisuudiste värskest detsembrinumbrist (nr 8, 2019). Kui te ei ole veel jõudnud tellida ajakirja Raamatupidamisuudised, saate seda teha siit. Ajakiri Raamatupidamisuudised on nii raamatupidaja ja pearaamatupidaja kui ka firmajuhi ja finantsjuhi asendamatu abimees. Ajakirjast leiate Eesti parimate spetsialistide teadmistele ja kogemustele tuginevat lugemisvara kõige olulisematel ja aktuaalsematel teemadel. Ajakiri on reklaamivaba. Tellides ajakirja kuni 30. detsembrini saate tasuta ka kaks praktilist veebikoolitust!