11.02.2021 Neljapäev

Riik muudab väikeettevõtete toidu käitlemise nõuded paindlikumaks

Riigikogu kiitis tänasel istungil heaks toiduseaduse muutmise, millega muutuvad väikeettevõtetele kehtivad loomse toidu käitlemise hügieeninõuded paindlikumaks, et vähendada bürokraatiat, samas jäävad kõik toiduohutusega seotud nõuded kehtima.

Toiduhügieeni üldnõuded kehtivad ka edaspidi ning toidukäitlejad peavad neid täitma olenemata ettevõtte suurusest või tegevusest.
Toiduhügieeni üldnõuded kehtivad ka edaspidi ning toidukäitlejad peavad neid täitma olenemata ettevõtte suurusest või tegevusest. Foto: pixabay

Valitsuse algatatud toiduseaduse muutus on tingitud vajadusest vähendada toidu käitlejate halduskoormust, kasutada võimalust kehtestada ettevõtte hoonete ja ruumide kohta paindlikumad nõuded ning võimaldada loomse toidu turustamist teatamiskohustuse alusel, teatas riigikogu pressiteenistus.

Seaduse järgi asendatakse tegevusloakohustus teatamiskohustusega. See tähendab, et edaspidi ei pea tegevusluba taotlema ettevõtted, kellelt Euroopa Liidu hügieenimäärused tegevusluba ei nõua, vaid piisab, kui nad annavad oma tegevusest teada esitades majandustegevusteate.

Toidu käitlemisega alustamine muutub lihtsamaks, kuid kehtima jäävad kõik toiduohutusega seotud nõuded. Turule viidav toit peab olema inimese tervisele ohutu. Käitleja vastutab käideldava toidu ja käitlemise nõuetekohasuse eest ning on kohustatud kasutama kõiki võimalusi selle tagamiseks.

Toiduhügieeni üldnõuded kehtivad ka edaspidi ning toidukäitlejad peavad neid täitma olenemata ettevõtte suurusest või tegevusest. Endiselt peavad enne tegevuse alustamist ja majandustegevusteate esitamist olema täidetud nõuded nii ruumide, töötajate kui ka dokumentide kohta, sealhulgas peab olemas olema enesekontrolliplaan.

Seadus jõustub 1. aprillil.

Liituge meiega sotsiaalvõrgustikes