Majandus ja äri
Presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri hinnangul olid maikuu tarbijahinnad üldiselt oodataval tasemel, kuid seejuures oli tema sõnul üllatav hindade kallinemine majutuses ja toitlustuses võrreldes möödunud kuuga.
Saku õlletehase hinnangul näitab 7. juunil avalikustatud Eesti Konjunktuuriinstituudi uuring, et alkoholiaktsiiside kiire tõstmisega ei ole alkoholi joomise langus kaasnenud, mistõttu võiks aktsiise taas langetada, mis tooks eelarvesse juurde kuni 90 miljonit lisaeurot.
Neljapäev, 07 Juuni 2018 12:45

Inflatsioon stabiliseerus kolmel protsendil

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad mais eelmise kuuga võrreldes 0,3 protsenti ning aasta varasemaga võrreldes 3 protsenti. Euroalal toimus inflatsiooni oluline kiirenemine energiahindade ja teenuste ning väiksemal määral toidu kallinemise tõttu. Euroala hinnatõus ulatus 1,9 protsendini, mis on viimase aasta kõrgeim.
Valitsus kiitis 7. juuni istungil heaks tarbijakaitseseaduse muutmise eelnõu, mille tulemusel ei ole lubatud kaupade ja teenuste müügil seada klientidele erinevaid müügitingimusi sõltuvalt nende asukohast.
Sotsiaalministeeriumi tellitud ja konjunktuuriinstituudi koostatud Eesti alkoholituru ja -tarbimise uuringu kohaselt kasvas Eesti elanike alkoholitarbimine mullu 0,7 protsenti 10,3 liitrile absoluutalkoholile täiskasvanu kohta.
Hinnad tõusid mais 3,0% aastatagusega võrreldes. Hinnatõusu andsid kõige suurema panuse sundkulutused: toit, eluase ja transport. Hinnaindeksit mõjutas oluliselt ka kõrgemate aktsiisimaksude mõjul kallinenud alkohol ja tubakatooted.
Neljapäev, 07 Juuni 2018 09:50

Paar tähelepanekut krüptoasjanduse kohta

Liikvel on kuuldus, nagu oleks Eesti krüptoraha- ja ICO-sõbralik riik. Võib-olla see ongi nii, sest Eestit on tabanud ICO-de buum. Plokiahelal põhinevatest väärtustest ja nende kohta tekitatud „tunnismärkidest“ (hea omakeelse sõna juurdumiseni kasutan enamusele tuttavat sõna token) on kujunemas ahvatlev vahend avalikkuselt investeeringute kaasamiseks. Õigus, nagu ikka, pandi aga kirja ajal, mil seda võimalust veel ei eksisteerinud ning seega me näiteks tokenite esmase avaliku pakkumise (ICO, ITO) kohta reegleid kehtivast õigusest ei leiagi. See ei tähenda aga, et „vanadest“ reeglitest ICO puhul üldse mööda vaadata võiks.
Valitsussektoris töötas möödunud aastal täistööajale taandatuna 116 703 töötajat ning avalikus teenistuses töötas 26 812 inimest, kelle nende arv vähenes aastaga 1123 võrra ehk 4 protsenti.
Maksebilansi jooksevkonto puudujääk oli 2018. aasta esimeses kvartalis 35 miljonit eurot (0,6% SKT-st). Puudujääk põhines kaupade ekspordi ja impordi negatiivsel saldol ning investeerimistulude netoväljavoolul.
Tarbijahinnaindeks tõusis mais aastaga 3 protsenti ja aprilliga võrreldes 0,3 protsenti.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255