Saata printerisse

Kuidas vormistada rahvusvahelisi laekumisi minimaalsete kadudega?

Eesti ettevõte pole varem kunagi kokku puutunud välisklientidega, kuid nüüd on tekkinud Läti klient, kellega oleme kokku leppinud igakuise töö tegemises. Algse kokkuleppe kohaselt maksab klient minu (töö teostaja) isiklikule arveldusarvele. Mulle meenus, et rahvusvaheliste maksete eest võtab pank vahendustasu, samuti see, et ka maksudeklaratsioonis on olemas rida "rahvusvahelised laekumised". Kuidas vormistada asja minimaalsete kadudega?

Vastab Tanel Molok, jurist, advokaadibüroo SORAINEN:

Maksunduslikult ei ole vahet, kas makse laekub välismaalt või Eestist, pigem võib probleemiks osutuda see, et makse tuleb teie isiklikule arveldusarvele. Maksuhalduril võib tekkida huvi, mis on teie arveldusarvele laekunud raha edasine saatus – kas seda on kasutatud ettevõtluses või on see läinud hoopis teie isiklikku tarbimisse. Mõistlik oleks lasta raha kanda äriühingu arveldusarvele (kui selline olemas on) või hoolitseda selle eest, et teie isiklikule arveldusarvele kantud raha edaspidine kasutamine ettevõtluses oleks tõendatud. Vastasel juhul võib maksuhaldur asuda seisukohale, et laekunud raha on teie isiklik tulu ning seda ka vastavalt maksustada.

Tõenäoliselt on pangaülekanne siiski odavaim viis raha toimetamiseks Lätist Eestisse. Sellised teenusepakkujad nagu TransferWise, PayPal, Western Union, MoneyGram jt pakuvad samuti raha teise riiki saatmise võimalust, kuid nende teenustasud kipuvad Eesti ja Läti vahelise pangasisese makse omadest kõrgemad olema.