Saata printerisse

Kas tööandja peab väljastama dokumendi vallandamise kohta ning kas ta peab maksma kasutamata puhkuse eest hüvitist?

Minu abikaasa töötas rahvusvahelistel vedudel veojuhina alates 22.02.2018. Tööandja ei ole talle kordagi puhkust andnud, põhjendades seda sellega, et tööd on palju. Tööandja vallandas augustis abikaasa tööluusi pärast, mida tegelikult ei olnud. Kas tööandja peab väljastama mingi dokumendi vallandamise kohta ning kas ta peab maksma kasutamata puhkuse eest hüvitist?

Vastab Kristina Viznovitš, jurist, Advokaadibüroo LMP:

Töölepinguseaduse § 95 lõike 1 kohaselt peab töölepingu ülesütlemise avaldus olema kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. See tähendab, et ülesütlemise avaldus peab olema näiteks saadetud e-mailiga, sms-iga, paberkandjal jne. Juhul, kui töölepingu ütleb üles tööandja, siis peab ta ülesütlemist põhjendama samuti taasesitamist võimaldavas vormis.

Töölepinguseaduse § 71 järgi tuleb töösuhte lõppemise korral hüvitada töötajale kasutamata jäänud aegumata põhipuhkus rahas.

Töölepinguseaduse § 68 lõike 6 kohaselt aegub põhipuhkuse nõue aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse. Kõnealusel juhul ei ole töötaja põhipuhkuse nõue veel aegunud ning talle tuleb maksta hüvitist kasutamata jäänud puhkuse eest rahas.