Saata printerisse

Kuidas saada laste kooliekskursiooniks töölt vabu päevi?

Sain täna teada, et oktoobris on lastel kooliga kahepäevane väljasõit. Sooviksin väga lapsevanemana lastega kaasa minna, aga tööandja ei ole nõus minu graafikut muutma. Kas on mingisugune võimalus töölt nendeks päevadeks vabaks saada?

Vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist Greete Kaar:

Töötajal on töö tegemisest keeldumiseks vaja alati alust (nt haigusleht või puhkus). Kuivõrd töötajale teatavaks tehtud tööajakava on võimalik muuta üksnes kokkuleppel, siis on selleks vaja tööandja nõusolekut. Kui tööandja ei ole nõus tööajakava muutma, võib töötaja teatud juhtudel kasutada puhkust.

Puhkuste jaoks on tööandjad üldjuhul koostanud puhkuse ajakava, kuhu on märgitud töötaja saadaolevad puhkused (nt põhipuhkus, lapsepuhkus). Kui ajakava on koostatud, kasutab töötaja puhkust vastavalt puhkuse ajakavas märgitule. Ajakavas saab samuti teha muudatusi üksnes tööandja ja töötaja kokkuleppel.

Kui tööandja puhkuse ajakava koostanud ei ole või puhkuse ajakavasse ei ole märgitud kõiki töötaja saadaolevaid puhkusepäevi, on töötajal õigus teha tööandjale avaldus puhkuse kasutamiseks. Puhkuse kasutamisest tuleb tööandjale ette teatada vähemalt 14 kalendripäeva. Töötajal on võimalik kasutada näiteks põhipuhkust või lapsepuhkust. Töötajal on õigus lapsepuhkust kasutada kolm tööpäeva, kui tal on üks või kaks alla 14-aastast last, või kuus tööpäeva, kui tal on vähemalt kolm alla 14-aastast last või vähemalt üks alla kolmeaastane laps.