Saata printerisse

Lapse koolivaheajal reisile

Kasvatan kaheksa-aastast last ning soovime kogu perega minna veebruaris lapse koolivaheajal reisile. Kuidas ma pean korrektselt puhkust taotlema?

Vastab Greete Kaar, Tööinspektsiooni nõustamisjurist:

"Töölepingu seadus sätestab, et õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal on:

  • naisel vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust;
  • mehel vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal;
  • vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last;
  • vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, – lapse koolivaheajal;
  • koolikohustuslikul alaealisel – koolivaheajal.

Töölepingu seadus ütleb, et vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, on lapse koolivaheajal õigus nõuda põhipuhkust. Haridus- ja teadusministeerium on koolivaheaja kehtestanud 25. veebruarist kuni 3. märtsini 2019. aastal, mis tähendab, et lapsevanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, on sel perioodil õigus kasutada põhipuhkust. Kehtestatud koolivaheaegadega on võimalik tutvuda haridus- ja teadusministeeriumi veebilehel: https://www.hm.ee/et/koolivaheajad

Tööandja koostab ja teeb töötajatele teatavaks hiljemalt kalendriaasta esimese kvartali lõpuks ehk 31. märtsiks puhkuse ajakava, kuhu on märgitud kõigi töötajate puhkused (töölepingu seadus § 69 lõige 2). Tööandja võib puhkuse ajakava koostada ka varem. Üldjuhul tuleb töötajatel, kellel on töölepingu seaduse kohaselt õigus nõuda neile sobival ajal põhipuhkust, oma puhkuse kasutamise soovist teada anda puhkuse ajakava koostamise hetkel. Kui töötaja soovib puhata enne 1. aprilli, tuleb saavutada tööandjaga kokkulepe. Töölepingu seaduses on aga erisäte, mille kohaselt kaalub õigus nõuda põhipuhkust lapse koolivaheajal üles tööandja õiguse keelduda puhkuse andmisest enne puhkuse ajakava koostamist ja kinnitamist.

Seega töötajal, kes kasvatab kaheksa-aastast last, on õigus kasutada põhipuhkust lapse koolivaheajal 25. veebruarist kuni 3. märtsini isegi siis, kui tööandja ei ole selleks hetkeks koostanud puhkuse ajakava. Kindlasti peab töötaja aga esitama tööandjale puhkuseavalduse vähemalt 14 kalendripäeva enne puhkust. Kui soovite nimetatud ajal puhata, peate avalduse esitama hiljemalt 10. veebruaril.