Saata printerisse

Kinnipeetud tulumaks

Tulumaksu kinnipidamine on üks maksukohustuse täitmise viis, selgitab maksu- ja tolliamet.

Tulumaks peetakse kinni brutopõhimõttel maksustatavatelt tuludelt: töölepingu või muu võlaõigusliku lepingu alusel makstud tasult, üüri- või renditasult, litsentsitasult, intressi väljamakselt, kindlustushüvitiselt, pensionilt, pensionifondi väljamakselt, stipendiumilt, hasartmänguvõidult (v.a korraldusloa või registreeringu alusel läbiviidud hasartmängu võite), perehüvitise seaduse alusel makstavalt hüvitiselt, mitteresidendile Eestis osutatud teenuste eest makstavalt tasult, madala maksumääraga territooriumil asuvale juriidilisele isikule Eesti residendile osutatud teenuste eest makstavalt tasult ja muudest tuludest, mis oma majandusliku sisu poolest vastavad tulu mõistele.

Netopõhimõttel maksustatavatele tululiikidele (ettevõtlustulu, kasu vara võõrandamisest) tulumaksu kinnipidamist ei rakendada. Maksustamine toimub tavaliselt tuludeklaratsiooni alusel.

Tulumaksu kinnipidajateks on kõik residendist juriidilised isikud, samuti riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning füüsilisest isikust ja mitteresidendist tööandjad. Tulumaksu kinnipidaja on kohustatud pidama brutopõhimõttel maksustatavatelt väljamaksetelt kinni tulumaksu, kandma kinnipeetud tulumaksu üle maksu- ja tolliameti pangakontole hiljemalt väljamakse tegemise kuule järgneva kuu 10. kuupäevaks ning esitama nimetatud tähtpäevaks maksudeklaratsiooni vormi TSD.

Kui väljamakse tegija tulumaksu kinnipidajana rikkus oma kohustusi ja jättis kinnipeetud tulumaksu maksu- ja tolliametile deklareerimata ja üle kandmata, siis nõutakse tulumaks sisse väljamakse tegijalt. Näiteks kui tööandja on töötasult tulumaksu küll kinni pidanud, kuid maksu- ja tolliametile deklareerimata ja üle kandmata jätnud, siis nõutakse tulumaks sisse tööandjalt. Taolisel juhul peab töötaja maksu- ja tolliametit teavitama oma töötasu väljamaksetest ja kinnipeetud tulumaksust ning tõendama seda dokumentidega (töölepinguga, palgateatistega, pangakonto väljavõttega vm). Töötaja saab info kinni peetud, kuid maksu- ja tolliametile deklareerimata ja ülekandmata tulumaksu kohta, edastada aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..">See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Samas kui tööandja rikkus oma kohustusi, maksis "ümbrikupalka" ja töötaja oli sellest teadlik, siis vastutavad tulumaksu tasumise eest nii tööandja kui ka töötaja solidaarselt. Töötajal tuleb saadud töötasu deklareerida tuluna oma tuludeklaratsioonis tabelis 7.1 „Muu tulu“ ja tasuda tulumaks oma tuludeklaratsiooni alusel.

Kui tulu saadakse isikult, kellel ei ole tulumaksuseaduse järgi tulumaksu kinnipidaja kohustusi (nt korteri üürimine eraisikult eraisikule), siis peab tulu saaja oma tulu deklareerima ja tulumaksu ise maksma.

Lisainfo