Saata printerisse

Kust saab teada, kas tööpink on kasutamiseks ohutu?

Lugeja küsib: Meie töökotta toodi tegevuse lõpetanud firmast tööpinke. See, millega pean nüüd tööd tegema, ei tundu eriti ohutu. Juhtimisnuppude puldist on näha, et mingid nupud on puudu, sest puldil on kinni kaetud augud. Kuidas saaks teada, mis seal aukudes peab olema?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Soovitan esmalt arutada probleemi ettevõtte töökeskkonnaspetsialistiga. Tema peab olema kursis, millised ohutusseadised on tööpingi valmistaja ette näinud. Kui ettevõttesse paigaldatakse uus tööpink, tuleb tööandjal läbi viia selle korrasoleku ja paigalduse õigsuse kontroll. Kontrollimisel tuleb jälgida, et tööpingi konstruktsiooni või kasutusviisi poleks muudetud nii, et see halvendaks töövahendi ohutust, võrreldes valmistaja poolt ettenähtuga. Kinni kaetud augud juhtimispuldil viitavad sellele, et ilmselt on mingeid muudatusi tööpingil tehtud. Millised ohutusseadised on tööpingil ette nähtud, saab teada tööpingi valmistaja koostatud kasutusjuhendist.

Tavapäraselt peab tööpingi kasutaja alalises töötamiskohas olema vabalt juurdepääsetav töökindel seadis masina hädaseiskamiseks. Selle tunneb ära värvi ja kuju järgi – punane seenekujuline nupp kollasel alusel. Hädaseiskamisnupp on ette nähtud masina seiskamiseks hädaolukorra puhul ja peab olema kasutatav kohtadest, kus töötaja tavapäraselt tööülesandeid täidab. Tööpingi seiskamine võib olla vajalik näiteks juhul, kui töötaja riietus on jäänud tööpingi vahele.

Parema ohutustaseme saavutamiseks on mõnele tööpingile paigaldatud ohutusseadised, mis seiskavad tööpingi, kui töötaja hakkab lähenema ohualale. Sellisteks seadisteks on ohutusmatid, turvakardinad, ohutustrossid, fotoandurid ja blokeeringuga katted või väravad.

Tähelepanu! Tööinspektsiooni ja  töövaidluskomisjonide Tallinna kontorid alustavad 1. septembril tööd ühisel aadressil Mäealuse 2/2 B korpuses. Esimene nõustamisjuristi vastuvõtt ning töövaidluskomisjoni istung uuel aadressil toimub 5. septembril. Kolimise tõttu ei toimu alates 14. augustist kuni kuu lõpuni juristi vastuvõttu Tallinnas. Juristi infotelefonil saab küsida nõu telefonil 640 6000. Samuti võib saata küsimuse e-kirja teel aadressile See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..">See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..
Tallinna töövaidluskomisjon ei võta alates 28. augustist kuni augusti lõpuni Endla kontoris avaldusi vastu. Avaldusi saab sel ajavahemikul jätta postkasti aadressil Endla 10A.