Saata printerisse

Kas töötajale parkimiskulude hüvitamine käib erisoodustuste alla?

Töötaja kasutab oma sõiduautot töösõitudeks. Töökohustuste täitmiseks pargib ta sõidukit ka parklates. Mobiilioperaator esitab parkimisarved ettevõttele. Kas need käivad erisoodustuste alla?

Vastab Tiina Normak, maksude osakonna talitusejuhataja, maksu- ja tolliamet:

Kui antud kulu on seotud töötaja isikliku sõiduauto kasutamisega töösõitudeks ja sõidupäevikut ei peeta, siis loetakse parkimiskulude tasumist tööandja poolt erisoodustuseks.

Tulumaksuseaduse § 13 lg 3 p 2 järgi on ühele isikule makstava hüvitise maksuvaba piirmäär sõitude kohta arvestuse pidamise korral 0,30 eurot kilomeetri kohta, kuid mitte rohkem kui 335 eurot kalendrikuus iga hüvitist maksva tööandja kohta. Sõitude kohta arvestuse pidamise ja hüvitise maksmise korra kehtestas valitsus 14.07.2006 määrusega nr 164.

Tööandja huvides isikliku sõiduauto kasutamist on ametnikule, töötajale või juhtimis- või kontrollorgani liikmele võimalik hüvitada vaid arvestuse pidamise alusel. Seejuures kuuluvad isegi sõidupäeviku pidamisel erisoodustuse alla kõik sõiduauto kasutamisega seotud lisakulud (remont, hooldus, parkimistasu), mis hüvitatakse töötajale lisaks valitsuse määruses sätestatud hüvitisele.

Ajakirja Raamatupidamisuudised tellijad võivad esitada küsimusi Eesti juhtivatele advokaadibüroodele ja audiitorfirmadele.