Saata printerisse

Korteri võõrandamisest äriühingule

Plaanis on soetada korter investeeringuks (korda teha ja maha müüa). Sooviks antud korterit firma nimele saada (kus olen ühtlasi ka juhatuse liige), et tulumaksukohustust edasi lükata ja remondikulud müügitulust maha arvata. Kuidas oleks kõige mõistlikum korter firma nimele saada? Kas tavaline kinkeleping või muu tasuta andmise moodus tuleb kõne alla?

Vastab Mikk Tereping, maksunõustaja, KPMG Baltics:

Käesoleval juhul soovitame teil kui eraisikul müüa korter soetusmaksumuses ettevõttele (eeldusel, et korteri väärtus vahepeal ei kasva), sel juhul ei teki teil füüsilise isikuna kasu vara võõrandamisest (tulumaksuseaduse § 15).

Juhul kui ettevõttel puuduvad korteri ostuks sel hetkel vabad rahalised vahendeid, kajastab ettevõtte kohustuse teie kui omaniku vastu soetusmaksumuses. Seejärel saab ettevõte teha investeeringu korterisse (korrastamise/parendamise näol) ning siis korteri maha müüa.

Laekunud müügisummast makstakse ära kohustus (ilma täiendavad maksukohustusena) ning korteri müügist tekkinud kasumi saab seejärel soovitud hetkel dividendidena teile välja maksta, millelt tekib ettevõttele maksukohustus ettevõtte tulumaksu näol.

Olukorras, kus soovite korteri siiski saada nii-öelda ettevõtte nimele tasuta, soovitame teha korteriga mitterahalise sissemakse ettevõtte osakapitali soetusmaksumuses. Sellises olukorras ei teki korteri üleandmisel ettevõttel maksu- ega muud kohustust ning maksukohustust ei teki ka füüsilise isiku tasandil (eeldusel, et sissemakse omakapitali tehakse samas väärtuses, kui on korteri soetusmaksumus).

Sarnaselt eelnimetatule saab ka käesoleval juhul ettevõte korteri parendada/korrastada ning seejärel maha müüa. Tekkinud müügitulust on võimalik teha osakapitali vähendamise näol teile väljamakse soetusmaksumuse/omakapitali tehtud sissemakse ulatuses, millelt maksukohustust ei teki (tulumaksuseaduse § 50 lg 2) ning sellisel juhul ei teki maksukohustust ka füüsilise isiku tasandil (tulumaksuseaduse § 38 lg 51).

Soetusmaksumust/sissemakset ületav osa on seejärel võimalik vabalt valitud hetkel välja maksta dividendidena.

Ajakirja Raamatupidamisuudised tellijad võivad esitada küsimusi Eesti juhtivatele advokaadibüroodele ja audiitorfirmadele.