Saata printerisse

Puhkusetasu arvestusest

Arvestan töötajale puhkusetasu eraldist seisuga 31.12.2015. Mitme päeva eest tuleb töötajale puhkusetasu eraldist arvestada, kui töötaja ei ole perioodil 01.01.2014–31.12.2015 ühtegi päeva põhipuhkust saanud (töötajal on õigus iga-aastasele põhipuhkusele kestusega 28 kalendripäeva)? Kas puhkusetasu eraldist arvestades tuleks eeldada, et töötaja reaalselt puhkab 2016. aastal ja selleks ajaks on juba 2014. aasta puhkusepäevad aegunud?

Vastab Maire Otsus-Carpenter, vandeaudiitor:

Puhkusetasu eraldist arvestades tuleb tõesti eeldada seda, et töötaja kasutab oma juba välja teenitud puhkusepäevad ära järgmisel aruandeperioodil ehk järgmisel majandusaastal.  Juhul kui osa kasutamata puhkusest on aegunud, ei ole tööandjal kohustust töötajale neid puhkusepäevi anda ning eraldise arvutamisel seda osa kasutamata puhkusest arvesse ei võeta.

Samas, kui on tõenäoline, et töötajale aegunud puhkus siiski võimaldatakse (näiteks kui puhkus jäi kasutamata vastastikusel kokkuleppel tööandja palvel ning tööandja on lubanud võimaldada puhkuse hiljem, vaatamata aegumisele) tuleks seda arvestada ka puhkusetasude eraldise arvutamisel.

Ajakirja Raamatupidamisuudised tellijad võivad esitada küsimusi Eesti juhtivatele advokaadibüroodele ja audiitorfirmadele.