Saata printerisse

Milline on käibemaksumäär, kui ettevõte osutab teenust Soome käibemaksukohustuslasele?

On kaks Eesti ettevõtet, kellest üks on Eesti käibemaksukohustuslane ja teine Soome käibemaksukohustuslane. Esimene ettevõte osutab teisele teenust ja esitab teise ettevõtte käibedeklaratsioonid Soome maksuametile. Millise käibemaksumääraga esitab esimene ettevõte arve teisele ettevõttele?

Vastab Epp Lumiste, vandeadvokaat, LEADELL Pilv Advokaadibüroo:

Küsimus puudutab olukorda, kui Eesti käibemaksukohustuslane osutab teenust teises liikmesriigis käibemaksukohustuslasena registreeritud isikule.

Käibemaksuseaduse (KMS) § 10 lg 4 p 9 kohaselt ei ole teenuse käibe tekkimise koht Eesti, kui teenust osutatakse Eestis oleva asukoha või püsiva tegevuskoha kaudu teises liikmesriigis maksukohustuslasena registreeritud isikule. KMS-i § 15 lg 4 sätestab, et käibemaksumäär on 0% teenuse, mille käibe tekkimise koht ei ole Eesti, maksustatavast väärtusest.

Seega, kui Eesti käibemaksukohustuslase osutatud teenust ei ole loetletud KMS-i § 10 lg 4 p-des 1–8, siis ei ole teenuse käibe tekkimise koht Eesti. See omakorda tähendab, et käibemaksumäär on 0% teenuse maksustatavast väärtusest.

Korrektseks maksuarvestuseks soovitame tutvuda KMS-i § 10 lg 4 nimetatud teenuste loeteluga.

Ajakirja Raamatupidamisuudised tellijad võivad esitada küsimusi Eesti juhtivatele advokaadibüroodele ja audiitorfirmadele.