Saata printerisse

Kuidas kajastada põhivara allahindlust kasumiaruandes?

Kuidas oleks õige kajastada põhivara allahindlust kasumiaruandes ja bilansis? Kas põhivara kulum ja väärtuse allahindlus või muud ärikulud? Tegu on maaga, mille väärtus on tugevasti kahanenud. Seni on maa olnud põhivara kirje all, nüüd jääb see seisma (ei toimu ehitamist ega planeerita seal ehitada). Kas see tuleb kinnisvarainvesteeringute alla tõsta?

Vastab Maire Otsus-Carpenter, vandeaudiitor:

Põhivara allahindlus kajastatakse kasumiaruandes kirjel „Põhivara kulum ja väärtuse langus“, kusjuures juhul kui aruanne sisestatakse ettevõtjaportaali (eeldan, et kasutate Eesti head raamatupidamistava), näidatakse allahindlus põhivara lisas eraldi kirjel (tabeli vormis on selline rida olemas).

See, kas see maatükk tuleb klassifitseerida kinnisvarainvesteeringuks, sõltub sellest, millised on sellega seotud plaanid. Kui plaanite selle kohe müüki panna, siis tuleb see tõsta varude alla, aga kui plaanite pikemaajaliselt hoida ning müüa siis, kui väärtus touseb, siis on tegu kinnisvarainvesteeringuga (vaadake ka RTJ 6 „Kinnisvarainvesteeringud“ punkt 7).