Saata printerisse

Kauba ostmisest ettevõtjalt, kes ei ole käibemaksukohustuslane

Eesti ettevõte, kes ei ole käibemaksukohustuslane, müüb kaupa teistesse Euroopa Liidu riikidesse. Soovin vastust järgmistele küsimustele: 1) Kas ja millise direktiivi viite peab arvele kirjutama (arve summas sisaldub ka käibemaks)?; 2) Kuidas peab käituma teise liikmesriigi käibemaksukohustuslasest ostja, kas ta peab sellise arve saamisel arvestama pöördkäibemaksu?; 3) Kas sellise ostja jaoks ei ole odavam osta käibemaksukohustuslaselt?

Vastab Mikk Tereping, maksunõustaja, KPMG Baltics:

1) Juhul kui Eesti ettevõte (kauba müüja) ei ole käibemaksukohustuslane, siis tema müüdava kauba hinnale käibemaksu ei lisata, millest tulenevalt ei ole vastavalt käibemaksuseaduse § 7-le tegemist ka kauba ühendusesisese käibega (millisel juhul rakenduks pöördmaksustamine). Seega ei ole vaja arvele lisada ka vastavat viidet direktiivile.

2) Kuna Euroopa Liidus asuv kauba ostja ei osta kaupa teise riigi maksukohustuslaselt, ei teki ka ostjal kauba ühendusesisest soetamist käibemaksu õigusnormide mõttes, millest tulenevalt kauba ostja soetust ei pöördmaksustata.

3) Jah, kuna kauba müüja, kes ei ole käibemaksukohustuslane, ei saa oma kuludelt sisendkäibemaksu maha arvata, siis võib teise liikmesriigi käibemaksukohustuslasest ostjal tõepoolest olla kasulikum soetada sama kaupa müüjalt, kes on käibemaksukohustuslasena registreeritud, kuna tema toodangu hinnas sisendkäibemaksu kulu ei ole.

Ajakirja Raamatupidamisuudised tellijad võivad esitada küsimusi Eesti juhtivatele advokaadibüroodele ja audiitorfirmadele.