Saata printerisse

Rendiarvete kajastamisest käibedeklaratsiooni lisal KMD INF

Iga kuu alguses esitab firma rentnikule arve äripinna rendi eest ilma käibemaksuta summas üle 1000 eurot. Pärast 10. kuupäeva esitatakse arve ka kommunaalteenuste eest (vesi, elekter, prügivedu) käibemaksuga. Kas mul tuleb mõlemad arved kajastada käibedeklaratsiooni lisas?

Vastab Olesja Timofejeva, auditijuht, Donoway Eesti:

Käibemaksuseaduse (KMS) § 27 lg 12 kohaselt kajastatakse käibedeklaratsiooni lisal INF nende arvete andmed, millele kauba võõrandaja või teenuse osutaja on märkinud 20-protsendise ja 9-protsendise käibemaksumääraga maksustatava käibe, kui arve või arvete kogusumma ilma käibemaksuta on maksustamisperioodil ühe tehingupartneri kohta vähemalt 1000 eurot.

Kuna ruumide rendileandmist ei maksustata käibemaksuga, siis teie puhul ei ole vajalik märkida need arved käibedeklaratsiooni lisal tingimusel, et ühele kliendile esitatud kommunaalmaksete arvete summa (mida maksustatakse 20% käibemaksuga) ei võrdu ega ületa 1000 eurot kuus.

KMS-i § 16, lg 2, p 2 järgi ei maksustata käibemaksuga kinnisasja või selle osa üürile, rendile või kasutusvaldusse andmist. Seaduse sama paragrahvi kolmas lõige sätestab, et maksukohustuslane lisab käibemaksu kinnisasja või selle osa, välja arvatud eluruumi üürile, rendile või kasutusvaldusse andmise teenuse väärtusele juhul, kui ta on enne käibe toimumist samal maksustamisperioodil või varem sellest maksu- ja tolliametit kirjalikult teavitanud. Seejuures maksustatakse sellist käivet esimesest maksustamisperioodist alates vähemalt kahe aasta jooksul.

Ajakirja Raamatupidamisuudised tellijad võivad esitada küsimusi Eesti juhtivatele advokaadibüroodele ja audiitorfirmadele.