Saata printerisse

Kuidas mõjutab töötamise registreerimise kohustus haltuura käigus tehtud tööd?

Varem laekus minu n-ö haltuura eest makstav tasu minu FIE-st  abikaasa arvele, kuid nüüd öeldi, et töötamise registri jõustumisega ei saa see enam nii jätkuda. Kuidas mõjutab töötamise registri jõustumine selles tööandjat?

Vastab Epp Lumiste, advokaat, Advokaadibüroo Aivar Pilv:


01. juulil 2014. a jõustusid maksukorralduse seaduse muudatused, millega asutati töötamise register. Töötamise registrit peetakse Maksu- ja Tolliametile ning teistele asjaomastele ametitele seadusega pandud ülesannete täitmise tagamiseks. Eelkõige on töötamise registri eesmärgiks tagada kõik töötajad, kes tööandja juures töötavad on nõuetekohaselt registreeritud. Registreerimiskohustuse täitmise Seaduse muudatuse jõustumisega tekkis igal tööd võimaldaval isikul (st tööandjal) kohustus registreerida isikud alates sellest tööle asumise päevast.

Lõpetuseks on oluline selgitada, et töötamiseks loetakse maksukorralduse seaduse mõistes töö tegemist töölepingu, võlaõigusliku lepingu alusel, avalikku teenistust ja töötamist vabatahtlikkuse alusel, tasu saamata. Töötamise registri peamine eesmärk on ära kaotada võimalus n-ö mustalt töötada ehk töötamine selliselt, kus tööandja ei maksa töötajale makstavalt tasult riigile makse.

Seega mõjutab töötamise registris andmete registreerimise kohustust otseselt Teie tööandjat. Juhul kui tegite tööd maksukorralduse seaduse mõttes, siis tekib tööandjal kohustus registreerida Teie tegevus ning Teile makstavalt tasult kohustus maksta ka riigile kõik kohaldatavad maksud.