Saata printerisse

Valitsus muutis majandusaasta aruande taksonoomia määrust

Vabariigi Valitsus kiitis tänasel istungil heaks majandusaasta aruande taksonoomia määruse muutmise.

Täiendatakse ja parandatakse majandusaasta aruande taksonoomia elementide loendit. Eelnõu kohaselt muudetakse kehtiva määruse lisasid 1-5, lisa 6 jääb muutmata. Lisatakse uusi elemente ning osad elemendid kustutatakse.

Muudatus mõjutab neid raamatupidamiskohustuslasi, kes peavad majandusaasta aruande koostamisel lähtuma majandusaasta aruande taksonoomiast. Taksonoomiast ei pea lähtuma riigi, riigiraamatupidamiskohustuslase, kohaliku omavalitsuse üksuse, avalik-õiguslik juriidilise isiku, füüsilisest isikust ettevõtja ja välismaa äriühingu filiaali majandusaasta aruande esitamisel. Muudatused võimaldavad majandusaasta aruande koostajatel aruandes detailsemat informatsiooni avaldada ja seda defineeritud andmeväljadel. See omakorda võimaldab andmete hilisemat töötlust ja paremat võrdlust.

Kuna esitatud majandusaasta aruanded on avalikud, võimaldab see aruannetega tutvujatel aruandluskohustuslaste kohta täpsemat infot saada. Samuti mõjutab muudatus raamatupidamistarkvara pakkujaid, kes pakuvad XBRL-faili genereerimise võimalust ning kes peavad viima oma süsteemid vastavusse määruse muudatustega.

Raamatupidamiskohustuslane lähtub majandusaasta aruande ja lõppbilansi ning nendega koos esitatavate dokumentide koostamisel majandusaasta aruande taksonoomiast ning rahandusministri kehtestatud aruandevormidest.

Määrus jõustub 1. jaanuaril 2014. a.

Lisainfo