Saata printerisse

Töötuskindlustusmakse määrad 2014. aastal ei muutu

Valitsus keeldus täna arvestamast töötukassa nõukogu ettepanekuga kehtestada 2014. aastaks kindlustatu maksemääraks 1,4 protsenti ja tööandja maksemääraks 0,7 protsenti töötasudelt makstavatelt summadelt ning otsustas jääda kehtivate töötuskindlustusmakse määrade juurde.

Valitsus otsustas jätta töötuskindlustuse makse määrad praegusele tasemele ehk siis kokku 3 protsendile, millest 2 protsenti tasub oma brutopalgast iga töötaja ja 1 protsenti tööandja.

Nii sotsiaalminister kui ka rahandusminister osutasid asjaolule, et praegune olukord meie lähinaabrite majanduses ei anna piisavalt kindlust. Eksport meie peamistesse sihtriikidesse on võrreldes eelmise aastaga vähenenud.

Valitsus leidis, et Eesti jaoks küll väikese, kuid siiski mõõduka majanduskasvu tingimustes tuleb reserve koguda, et languses mitte makse tõsta.

Kui töötuskindlustusmakse määrad langetada 1,4 protsendile kindlustatutele ja 0,7 protsendile tööandjatele, laekuks 2014. aastal töötuskindlustusmakseid 123,1 miljonit eurot 175,9 miljoni euro asemel.

Novembri alguses jättis Rahandusministeerium kooskõlastamata töötuskindlustumakse määrade alandamise ja tegi ettepaneku jääda kehtivate määrade juurde, põhjendades oma otsust töötukassa töömahu kasvu, riigi eelarvetasakaalu ja põhjalike analüüside puudumisega. Kõik ülejäänud ministeeriumid kooskõlastasid Sotsiaalministeeriumi ettepaneku. Sotsiaalministeerium jäi töötukassa esitatud ettepaneku juurde ja esitas selle täna valitsusele.

Ametiühingute Keskliidu Juhi Peep Petersoni on varem BNS-ile öelnud, et tema hinnangul ei olnud rahandusminister Jürgen Ligi argumendid töötuskindlustusmakse määra alandamist mitte kooskõlastada pädevad ja ametiühingud on koos tööandjatega selles osas ka õiguskantsleri poole pöördunud.

Valitsus ei ole suuteline töövõimereformi, millega võiks kaasneda töötukassa koormuse tõus 2015. aastaks läbi viima, sest kõik tähtajad vastava eelnõu kooskõlastusringile saatmiseks on ammu möödas ja eelnõu ei ole isegi mitte valmimisstaadiumis, ütles Peterson novembri algul.

Septembris tegi nelja poolt- ja kahe vastuhäälega tegi töötukassa nõukogu valitsusele ettepaneku kehtestada järgmisel aastal töötuskindlustusmakse määraks 2,1 protsenti, sealhulgas töötajatel 1,4 protsenti ja tööandjatel 0,7 protsenti. Langetamise poolt olid ametiühingud ja tööandjad ning vastu oli Sotsiaalministeerium.

2014. aasta lõpuks on oodatav töötukassa netovara väärtus 529,4 miljonit eurot. Eelmise aasta lõpu seisuga oli töötukassa netovara väärtus 469,4 miljonit eurot ja käesoleva aasta lõpuks on töötukassa varade oodatav väärtus 525,3 miljonit eurot.

Lisainfo