Saata printerisse

Millal tasub vahetada teise samba pensonifondi

Millal tasub vahetada teise samba pensonifondi Esimesest augustist 2011 avanenud võimalus vahetada teise samba pensionifondide osakuid senise ühe korra asemel kolm korda aastas suurendab ühest küljest pensionikoguja valikuvabadust ning võimaldab juhtida pensionikogumist senisest paindlikumalt. Lisandub võimalus jagada olemasolevaid osakuid laiali mitme fondi vahel ning fonde omavahel kombineerida. Fondide vahetamine muutub kiiremaks, mis võimaldab näiteks vahetada fonde kas rahulikumaks või äkilisemaks märksa kiiremini kui seni.
Teisest küljest varitseb oht, et fonde hakatakse vahetama turu iga liikumise peale ning sellest lõikavad ainsana kasu fondivalitsejad - tasude võtmise näol. Näiteks kui vahetada osakuid igal aastal kolm korda aastas, võivad teenustasud pensionivara lõppsummat vähendada umbes poole võrra, kord aastas vahetades umbes neljandiku võrra.

Enne valima ja otsustama asumist peaks inimene tegema endale selgeks, kas ta on olemasolevaga rahul. Kui jah, siis pole vahetamisel mingit mõtet. Kui ei, siis peaks mõtlema järele, kas uus teenusepakkuja suudab paremat pakkuda. Valiku aluseks peaksid olema pigem fondi investeerimisstrateegia eripärad ja teenusepakkuja usaldusväärsus, mitte minevikus (ja eriti lühiajaliselt - mõne kuu või nädala jooksul) saavutatud tulemused.
Soovitused osakute vahetamiseks:

  •    Juba kogunenud pensionifondi osakuid vahetage vaid äärmise vajaduse korral - nii harva kui võimalik, sest sellega kaasnevad teenustasud.
  •    Kui soovite muuta oma pensionisamba riskitaset, eelistage oma senise fondivalitseja teisi fonde, mitte teise fondivalitseja sama riskitasemega fondi. Sama fondivalitseja fondide vahel vahetades ei võeta tasusid.
  •    Ärge vahetage osakuid emotsioonide ajel - turulangused on tõusudega võrreldes tavaliselt ootamatumad, järsemad ning kiiremad. Kuna osakuid vahetatakse vaid kolm korda aastas, siis on teil reeglina piisavalt mõtlemisaega.
  •    Ärge otsustage osakuid vahetada teise fondi hea tootluse pärast. Esiteks, fondide tulevased tõusud-langused on alati ennustamatud ning teiseks, fondi tulemused ja investori tulemused on peaaegu alati üsna oluliselt erinevad.


Pidage meeles - teist sammast kogute enda jaoks, mitte fondivalitseja rõõmuks.

minupension.ee