Saata printerisse

Ecofin: pankade järelevalvesüsteemi tuleks kaasata mitte-euro riike

Euroopa Liidu majandus- ja rahandusasjade nõukogu (Ecofin) teisipäevasel kohtumisel nõustusid enamiku riikide rahandusministrid, et pangandusliidu järelevalvesüsteemi tuleks kaasata ka euroga mitteliitunud Euroopa Liidu riike.

Lisaks olid peamisteks kõneteemadeks pankade suurus ja arv, millest alates peaks keskpanga järelevalve pankadele laienema ning keskpanga rahanduspoliitika ja järelevalvemehhanismide eraldamine.

Rootsi teatas juba eelmisel nädalal, et järelevalvenõukogu liigne seotus Euroopa Keskpangaga ja euroga mitteliitunud riike diskrimineeriv suhtumine järelevalvepoliitika välja kujundamisel võib kaasa tuua Rootsi vastuhääle pangandusliidu üle otsustamisel.

Euroopa Komisjoni seisukoht teisipäevasel kohtumisel oligi jätta järelevalvenõukogu juhi valimine Euroopa Keskpanga jurisdiktsioonist välja. Euroga mitteliitunud riikide kaasamisega järelevalvemehhanismi olid nõus enamus kohtumisel osalejad.

Lisaks oli komisjon valmis kompromissiks seoses järelevalve alla kuuluvate pankade lähtesuurusega.

Sellisel seisukohal olid eelnevalt olnud just Saksamaa ja Poola, kus näiteks Poola soovis 60 miljardi euro suurust lävendit ja Saksamaa siseriiklike väiksemate pankade, näiteks Saksamaa hoiukassade, välja jäämist keskpanga järelevalve alt. Samal ajal toetas Prantsusmaa võimalikult paljude pankade jäämist järelevalve alla.

Saksamaa tõstatas küsimuse, et keskpanga rahanduspoliitika ja järelevalvemehhanism peaksid olema omavahel rohkem lahutatud. Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble sõnul oleks järelevalvemehhanismi jäämine keskpanga haldusalasse ohtlik panga iseseisvusele.

Sellise topelt-järelevalvesüsteemi vastu oli Prantsusmaa rahandusminister Pierre Moscovici, kelle sõnul ei ole rahandusministritel hetkel mandaati taolise süsteemi sisse viimiseks, sest erinevate riikide valitsused on juba arvestanud Euroopa Keskpangaga kui järelevalvemehhanismi keskusega.

Eesti rahandusminister Jürgen Ligi ütles kohtumisel, et Eesti eelistaks Euroopa Keskpanga otsest järelevalvet kõikide pankade üle ning et paralleelset järelevalvemehhanismi tuleks iga hinna eest vältida, sest see kahjustaks just väiksemaid riike.

Ligi sõnul võiks Euroopa Keskpangal olla mandaat ise otsustada, milliseid panku oma järelevalve alla võtta. Lisaks toetas Ligi ettepanekuid lihthäälteenamuse osas järelevalvenõukogus ning euroga mitte liitunud riikide kaasamist selle töös.

Nõukogu tuleb uuesti kokku 12. detsembril.