Saata printerisse

Maailma metsa- ja paberitööstuse rekordiliselt rasked ajad võivad hoogustada bioenergeetika arengut

Ehkki 100 suurima ettevõtte aasta müügitulud tervikuna suurenesid 2007. aastaga võrreldes 333 miljardilt 357 miljardi dollarini, asendus 2007.a 14 miljardiline kogukasum 8 miljardi dollarilise kahjumiga, halvimad tulemused olid Kanada ja Soome metsa- ja paberitootjatel.

PricewaterhouseCoopers’i globaalne metsa-, paberi- ja pakenditööstuse 2008. aasta kokkuvõte toob ettevõtete halbade majandustulemuste põhjustena välja veel firmaväärtuse ja põhivarade allahindlused, mitmed ümberstruktureerimised ja tööstusharule iseloomulikud kõrged püsikulud.

Tööstusharu käibeliidrid on USA ettevõtted International Paper ($25 mld) ja Kimberly-Clark ($19 mld), Rootsi Svenska Cellulosa (SCA) ($17 mld) ning Soome Stora Enso ($16 mld) ja UPM-Kymmene ($14 mld). Kasumit suutsid eelnimetatutest teenida aga vaid Kimberly-Clark ($1,7 mld) ja SCA ($857 mln), kes olid ka kaks suurima kasumiga ettevõtet Top 100-s, kasumlikkuselt järgmised jäid juba alla 500 miljoni dollari. 8 ettevõtte kahjum ületas 0,5 miljardi dollari piiri, nelja kahjum oli üle miljardi ning kahel (s.h. jaanuaris 2009 pankroti välja kuulutanud USA firma Smurfit-Stone) üle 2 miljardi dollari.

Majanduslangus räsis enim Euroopa ja Põhja-Ameerika metsa- ja paberitootjaid, nii näiteks lõpetasid aasta kahjumiga kõik 100 suurima ettevõtja edetabelis esindatud 11 Kanada ja 5 Soome firmat. Aasia piirkonna tulemused seevastu olid positiivsemad.

100 tööstusharu juhtiva ettevõtte aktsiate turuväärtus langes mullu 2007. aastaga võrreldes 120 miljardi dollari võrra ehk 50% (Dow Jonesi tööstusindeks langes sama ajaga 34%), seejuures Hiina ja Brasiilia firmad kaotasid oma börsil noteeritud väärtusest aastaga vastavalt 81% ja 71%.

Eesti PricewaterhouseCoopers’i ärikonsultatsioonide juhi Teet Tenderi sõnul võib 2009. aastaks prognoosida majandusharu märkimisväärselt vähenevat müügikäivet ehkki kahjumid tõenäoliselt oluliselt ei suurene, sest ettevõtted on järsult kärpinud oma kulusid ning otsivad aktiivselt uusi ärivõimalusi ning koostöövorme. „Ei saa välistada, et puidu- ja paberitööstuse nõudluse vähenemine võib anda tõuke bioenergeetika arengule, olgu siis hakkepuidul põhinevate kombijaamade näol, nagu meilgi Eestis või puidust vedelkütuse tootmisel.“


Taustaks:


Tänavu ilmunud arvult kaheteistkümnes PwC Global Forest, Paper & Packaging Survey põhineb ettevõtete majandusaasta aruannetel ja mitmesugusel muul avalikult kättesaadaval infol. 100 käibeliidri edetabelisse on kaasatud ainult ettevõtted, kelle müügitulust moodustab metsa-, paberi- ja/või pakenditööstus vähemalt 50%. Mõned ettevõtted on edetabelist jäetud välja ka nende poolt esitatud finants- jm informatsiooni ebapiisavuse tõttu. Uuring on täismahus loetav aadressil: http://www.pwc.com/en_GX/gx/forest-paper-packaging/2009-fpp-survey/index.jhtml
 
PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com) on maailma suurim avalikule ja erasektorile professionaalseid ärinõustamisteenuseid pakkuv organisatsioon. Kasutades 153 riigis töötava rohkem kui 155 000 inimese teadmisi ja oskusi, aitab PwC oma klientidel luua väärtust, suurendada usaldust ning anda turule tõeseid sõnumeid oma tegevuse kohta. Eesti PricewaterhouseCoopers’is töötab ligi 100 oma ala professionaali.


Lisainfo:

Kaire Lehtsaar,
PricewaterhouseCoopers’i turundusjuht,
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.,
tel 614 1800