Saata printerisse

Ametiühingud: palgad peavad muutuma tabust aruteluteemaks

Ametiühingute hinnangul tuleb palkadest tuleb rääkida, kuni töötajad ja tööandjad teineteist mõistavad ja palgateema on muutunud tabust normaalseks aruteluteemaks.

Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik Kadri Seeder ütles nädala algul suuremate palgamaksjate edetabelit kommenteerides, et üldiselt ettevõtjad pelgavad palkade avalikustamist., teatas Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) BNS-ile. Ametiühingute Keskliit on seisukohal, et palkadest tuleks rääkida seni, kuni palgateema on Eestis tabust jälle normaalseks aruteluteemaks muutunud ning ka tegevus- ja ametialade vahel suurem õiglus jalule seatud.

„Selge ja töötajatele arusaadav palgapoliitika välistab tööandjate kardetud olukorra, et inimesed ei saa aru, miks üks või teine palk on selline nagu ta on,“ selgitas EAKL palgasekretär Kaja Toomsalu. „Tööturu osapooltel oleks vaja kiiremas korras asuda läbirääkimistele oma sektori palgalepete sõlmimiseks. Eeskujud ei ole meist kaugel – Soome tööturgu ei jõua me ära kiita, aga ka meie oma tervishoiu- ja transpordisektori kollektiivlepingud on aidanud oma valdkonna palgasüsteeme korrastada,“ lisas Toomsalu.

Ajalehe Äripäev andmetel maksid 2011. aastal Eestis parimat palka Eesti Telekomi AS ja Microsoft Estonia OÜ, vastavalt 10 583 ning 6114 eurot.

Esimene neist on juhtidest koosnev valdusfirma, mis osutab juhtimisteenuseid tütarettevõtetele EMT ja Elion Ettevõtted. Töötajaid on ettevõttes seitse. Microsoft Estonias on 17 töötajat ning ettevõtte tegeleb Microsofti toodete turundamise ja müügiga Eestis.

Edetabelis kolmandal kohal on seitsme töötajaga Tradelex OÜ, mis tegeles 2011. aastal peamiselt sünteetilist päritolu kautsukit sisaldavate keemiatoodete hulgimügiga üle maailma.

Palgamaksjate esiviisikusse mahtusid Äripäeval veel Upmas ning Danske Capital AS.

Parima tasuga tippjuhid olid 2011. aastal Äripäeva andmetel DBT väetiseterminali rajaja ning omanik Vladimir Volohhonski ja AS-i Estonian Air toonane juht Tero Taskila.

Äripäeva arvutuste aluseks on keskmine palgakulu töötaja kohta 2011. aastal. Tippjuhtide tasud arvutas leht juhtkonnale ja juhatusele 2011. aastal määratud tasude põhjal.