Saata printerisse

Rahanduskomisjon otsustas toetada ettevõtte juhtide tasemekoolitust

PM Riigikogu rahanduskomisjon lisas valitsuse algatatud tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõule (40 SE) teiseks lugemiseks muudatuse, millega kaotatakse erisoodustusmaks ettevõtete juhtide tasemekoolituselt.
Esitatud muudatuse kohaselt ei käsitleta maksustava erisoodustusena kulutusi, mida tehakse juriidilise isiku juhatuse liikme, välismaa äriühingu filiaali juhataja või mitteresidendist muu püsiva tegevuskohaga tegevjuhi ülesannetega otseselt seotud tasemekoolituse kulude katmiseks.
 
„See muudatus on suunatud eelkõige mikro- ja väikeettevõtetele, mis moodustavad Eesti ettevõtluskeskkonnast umbes 90%, selleks et nende juhid saaksid oma juhtimisoskusi täiendada, ilma et selle pealt tuleks tasuda erisoodustusmaksu,“ ütles rahanduskomisjoni esimees Sven Sester.
 
Rahanduskomisjon on seisukohal, et juriidilise isiku juhtorgani liikmed täidavad mikro- ja väikeettevõtetes lisaks juhtimisfunktsioonile tihti ka teisi tööülesandeid (nagu näiteks turundus või finantsjuhtumine), mille jaoks ei sõlmita nendega eraldi töölepingut. Samas võivad sellised ülesanded eeldada vastava tasemekoolituse läbimist.
 
Komisjon vaatas lisaks läbi ühe Keskerakonna fraktsiooni ja kolm Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni muudatusettepanekut, kuid otsustas hääletusel neid mitte toetada. Keskerakonna fraktsioon soovis suurendada maksuvaba tulu 1728 eurolt 2040 euroni alates 2015. aastast, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon tegi ettepaneku loobuda tulumaksumäära langetamisest 20 protsendini ja säilitada laenuintresside riigipoolne tagasimakse seni kehtinud määras (kuni 3000 eurot) neile, kes on võtnud laenu enne 1. jaanuarit 2012. Ka soovis fraktsioon erisoodustusmaksu kaotamist tasemekoolitusega seotud kaudsetelt kuludelt.
 
Eelnõu (40 SE) teine lugemine Riigikogu täiskogus toimub 14. juunil. Eelnõu on kavas viia kolmandale lugemisele ja lõpphääletusele 16. juunil.
 
Komisjon otsustas täna lükata Eesti Reformierakonna fraktsiooni ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni algatatud koduomanikke maamaksust vabastav maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (51 SE) kolmas lugemine algselt kavandatud 15. juunilt edasi 16. juunile tulenevalt eelnõude menetlusprotseduuri nõuetest. Eelnõu teine lugemine jäi täna pooleli tööaja lõppemise tõttu ja see jätkub 14. juunil.

Riigikogu