Saata printerisse

Enammakstud töötasu tagasinõudmine

Esitasin tööandjale lahkumisavalduse ning tööandja kandis viimase töötasu arveldusarvele. Kaks nädalat hiljem saatis tööandja e-kirja, et nad olid unustanud töötasust maha arvestada avansi ning nõudsid selle summa tagastamist. Kas tõepoolest on tööandjal see õigus, kuigi tööandja ise eksis töötasu arvestamisega.

Vastab Tööinspektsiooni Lõuna inspektsiooni tööinspektor-jurist Elina Soomets:

Juhul kui töötaja sai alusetult enam kui ta on teeninud, võib tööandja nõuda töötajalt enamsaadu.

Kehtib ka siin põhimõte, et õigusliku aluseta saadu tuleb tagastada. Töötasu tagastamise nõue tuleb eelkõige kõne alla, kui tööandja on töötajale kandnud ekslikult üle töötasust suurema summa raha või tööandja on teinud töötajale ettemakse. Töölepingu seaduse § 39 sätestab töötasu tagastamise nõuete aegumise erisust. Selle kohaselt aegub tööandja nõue töötasu ja muude töösuhtest tulenevate rahaliste nõuete tagastamiseks 12 kuu jooksul arvates ajast, mil töötaja on saanud töötasu või töötasu ettemakse.

Seega on antud juhul tööandja nõude õiguslik alus olemas. Kui töötaja ei ole nõus kohtuväliselt summat tagastama, on tööandjal võimalus pöörduda vastava nõudega töövaidlusorgani poole.