Saata printerisse

Septembris oli ostukorvi maksumus 66,37 eurot inimese kohta

Uuringufirma TNS Emor andmetel oli septembris põhitoiduainete ostukorvi maksumus 66,37 eurot ühe inimese kohta, mis on 1,33 eurot ehk kaks protsenti vähem kui augustis ja 2,31 eurot ehk 3,6% rohkem võrreldes mullu septembriga.

Võrreldes eelmise aastaga on toidukorvi valitud toodetest septembris kallinenud enim banaanide ja importtomati hind, vastavalt 38,7% ja 37,6%. Kanamunade hind kerkis 34,6%. Enim on odavnenud kartuli ja lõhe hind, vastavalt 18,9% ja 14,1%.

TNS Emori põhitoiduainete ostukorvi kuulub üle 50 nimetuse toiduaineid piima-, liha-, teravilja-, kalatoodete ning puu- ja köögiviljade kategooriast, lisaks kanamunad ja suhkur. Toidukorvi koostamisel on lähtutud põhimõttest, et seal oleks esindatud põhilised tooterühmad sellise osakaaluga nagu need on leibkonnauuringu andmetel tarbimises.

Toiduainete jaehinnad kogutakse 10 korda aastas 26 kauplusest Eesti suuremates linnades ja kaks korda aastas, mais ja novembris 45 kauplusest üle Eesti. Hinnavaatlust tehakse Eesti suuremates jaekettides.

Üldjuhul fikseeritakse igas tooterühmas viie toote hind. Tooterühma keskmine hind arvutatakse kolme populaarsema toote hinna alusel.

Esimest korda viis Emor põhiainete toidukorvi uuringu läbi mullu septembris.