Saata printerisse

Dividendiaristokraadid

Tõnis Oja,
börsianalüütik,
NASDAQ OMX Tallinn profiblogi

Väärtusinvesteerimise isa, Benjamin Graham, soovitas väikeinvestoritel osta ainult selliste ettevõtete aktsiaid, kes on dividende maksnud vähemalt 20 aastat. Algajale väikeinvestorile oleks võib-olla veelgi ohutum osta selliste ettevõtete aktsiaid, kes on aastakümneid dividendide väljamakseid suurendanud. Selliseid aktsiaid nimetatakse dividendiaristokraatideks.

Investeerimisentsüklopeedia Investopedia nimetab dividendiaristokraatiateks ettevõtteid, kes on suurendanud dividende vähemalt 25 aastat järjest. Taolisi ettevõtteid pole palju, sest dividendide pidev suurendamine nõuab ranget dividendipoliitikat.

Tõsi, reaalselt on dividendiaristokraatide tiitel saadud mõnevõrra leebematel tingimustel. Sel suvel alandas Standard & Poor’s S&P 500 dividendiaristokraatide indeksisse kuulumise tingimusi varasemalt 25 aastalt 20-le. S&P 350 Euroopa dividendiaristokraatide indeksisse kuuluvad ettevõtted peavad olema suurendanud dividende vähemalt 10 aastat ning Pan-Aasia dividendiaristokraatia indeksisse kuuluvad ettevõtted seitse aastat.

Dividendiaristokraate loetakse dividendiaktsiate nn kullastandardiks ning need sobivad suhteliselt alalhoidlikele investoritele. Tuleb siiski hoiatada, et erakordsetel tingimustel võib juhtuda, et ka aristokraadid võivad vähendada dividendide väljamaksmist või isegi katkestada omanikutulu väljamaksmise sootuks.

Perioodiks, mil paljudest aristokraatidest said lihtettevõtte, olid aastad 2008 kuni 2009. Näiteks tööstuskonglomeraat General Electric otsustas vähendada dividende 2009. aasta märtsis, mis oli esimene langetus alates 1938. aastast.

Kuidas siis investeerida dividendiaristokraatidesse? Kõige lihtsam viis on investeerida dividendiaristokraatide börsil kaubeldavatesse fondidesse (ETF), mis järgivad vastavaid indekseid. Teine võimalus on investeerida otse nendesse aktsiatesse. Toon siinkohal väikese nimekirja Euroopa ja USA dividendiaristokraatidest.

Euroopa: AstraZeneca, BAE Systems, BHP Billiton, GlaxoSmithKline, L’Oreal, Nestle, Novartis, Royal Dutch Shell, Sanofi-Agentis, Vodafone.

USA: 3M, AT&T, Coca-Cola Co, Colgate-Palmolive, Exxon Mobil, Johnson & Johnson, McDonalds, PepsiCo, Procter & Gamble, Wal-Mart Stores.