Saata printerisse

Haigekassa eelarve jääb lähiaastatel miinusesse

2013. aasta riigieelarve seletuskirjast nähtub, et sel ja kahel järgneval aastal on oodata haigekassas eelarvepuudujäägi tekkimist, prognoosi kohaselt ületavad haigekassa tulud kulude mahtu jälle 2015. ja 2016. aastal.

Eelmisel aastal jäi haigekassa eelarve tänu sotsiaalmaksu paremale laekumisele ja prognoositust väiksemale kulude mahule ligi 13 miljoni eurosesse ülejääki.

Maksimaalselt võib haigekassa puudujääk olla 30 protsenti akumuleeritud kasumist, mis ei ületa seitset protsenti jooksva aasta tervishoiuteenuste kuludest.

Sarnaselt 2010. aastaga lõpetas töötukassa ka möödunud aasta ülejäägiga, mis tulenes nii töötuskindlustuse maksemäärade tõstmisest 2009. aasta keskel kui ka hüvitise saajate vähenemisest, selgub riigieelarve seletuskirjast.

Selle aasta töötukassa eelarvepositsiooni mõjutab positiivselt jätkuv hüvitiste mahu vähenemine ning kasvav töötuskindlustusmakse laekumine, mille tulemusena on oodatav eelarveülejääk ligi 114 miljonit eurot.

Alates 2013. aastast on eeldatud töötuskindlustuse maksemäärade langust kahe ja ühe protsendi tasemele, mille tulemusena väheneb oluliselt ka töötukassa eelarveülejääk. Järgmisel aastal on see prognoosi kohaselt 75 miljonit eurot.

Sotsiaalkindlustusfondide sektorisse kuuluvad haigekassa ja töötukassa. Vaadeldes koos sotsiaalkindlustusfondide tasandiga ka keskvalitsuse alla kuuluvat riikliku pensionikindlustuse süsteemi, kujuneb nende eelarvepuudujäägiks 2013. aastal 306 miljonit eurot ehk 1,7 sisemajanduse koguproduktist.