Saata printerisse

MTA ning Venemaa toll avavad piiriületuse kiirliini pilootprojekti

Täna, 25. septembril avavad Maksu- ja Tolliameti (MTA) peadirektor Marek Helm ning Venemaa Föderaalse tolliteenistuse (VFT) juht Andrei Beljaninov Koidula-Kunitšina Gora tollipunktis kiirendatud piiriületuse pilootprojekti volitatud ettevõtetele (AEOdele).

Pilootprojekti eesmärgiks on tagada lihtsustatud ja kiirendatud piiriületus usaldusväärsetele ettevõtetele (AEOdele) ja rakendada kahe riigi tollipiiril uus töökorraldus, mis kiirendab kaupade liikumist. Seetõttu saab piiri järjekorrasüsteem täienduse ehk sinna tekib kiirliinile registreerimise koht.

MTA peadirektor Marek Helm: „MTA ülesanne on koostöös Venemaa kolleegidega aidata kaasa kaupade kiirele piiriületusele. Selleks, et aidata ettevõtetel kaupade logistikat korraldada, peame omama häid ja inimlikke, aga samas professionaalseid kontakte oma kolleegidega Venemaal, samuti vahetama riskiinfot ja leidma lahendusi seaduskuulekale ettevõtjale.“

„Pilootprojekti oodatavaks tulemuseks on, et kiirliin koosmõjus lihtsustatud tolliformaalsustega vähendab tolliformaalsustele kuluvat aega ning seeläbi suurendab tollipunkti läbilaskevõimet. Oluline on märkida, et Eesti ettevõtete jaoks kiireneb Koidula tollipunktis kõikide veokite piiriületus,“ lausus Helm.

„Saadud kogemuse põhjal saaks tulevikus koostöös VFTga arendada kiirliini võimalusi ka teistes tollipunktides,“ lisas Helm.

Ettevalmistused kiirliini projektiks said alguse 2012. aasta kevadel avaldatud Eesti ja Venemaa riigikontrolli koostööprojektina valminud auditist, mis käsitles veoste piiriületuse probleeme maismaapiiril. Eesti Riigikontrolli audit andis signaali, et mõlema riigi tolliasutused peaksid pingutama selle nimel, et kahe riigi kaubavahetus ja eriti seda puudutavad formaalsused paremaks muuta.