Saata printerisse

Augusti inflatsioon ületas osa analüütikute ootusi

SEB Panga ja Swedbanki analüütikute hinnangul oli augusti tarbijahindade aastane kasv ootuspärane, Danske Marketsi ja Nordea Panga analüütikute sõnul ületas inflatsioon aga ootusi.

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe ütles BNS-ile, et hinnatõusu üldine liikumine augustis vastas panga ootustele ning hinnatõusu põhiliseks veduriks on jätkuvalt eluasemekulud.

Arumäe sõnul tulenes ligi pool kuisest hinnatõusust kerkinud naftahindadest, aga pea sama olulised olid ka riiete ja eluaseme kallinemine. "Oktoobris on taas soojuse hinnatõusu oodata, kuid soojuse mõju inflatsiooninumbris peaks aasta lõpupoole vähenema," lausus ta.

Arumäe prognoosis, et kõige madalam on aastane inflatsioon kolmandas kvartalis. "Aasta lõpu poole hakkab lisaks soojuse ja nafta hindadele inflatsioonis rohkem mõju avaldama Euroopas ja maailmas augustis laiemalt märgatav olnud toiduainete hinnatõus, mis järgmistel kuudel ka Eestisse kandub," ütles ta.

Viimastel kuudel on Arumäe sõnul üha kiirenenud ka rahapakkumise kasv, mis võib ka siiani madalal püsinud alusinflatsiooni kiirenemisele viia.

Augusti hinnatõus vastas ka Swedbanki ootustele. Swedbanki Balti investeerimiskeskuse osakonnajuhataja Kristjan Tamla rääkis BNS-ile, et aastasele hinnatõusule augustis andsid suurima panuse kallinenud eluasemekulud, millest omakorda poole andis kallinenud soojusenergia. "Eluasemekulude panus hinnakasvu on lähikuudel vähenemas, kuid seoses elektrituru avanemisega võivad need taas tõusule pöörata uue aasta alguses."

Kuist hinnakasvu mõjutas Tamla sõnul enim mootorikütuste ja soojusenergia kallinemine, lisaks ka riietuse ja jalatsite hooajaline hinnatõus. "Kuna kütusehindade kallinemine jätkus ka augusti teises pooles, mis jäi eelmise kuu tarbijahinna uuringust välja, siis on alust oodata selle komponendi kasvu ka septembri inflatsiooninumbris," lausus ta.

Ka Tamla prognoosi kohaselt ootab ees toiduainete hinnatõus. "Suvekuudel on maailmaturul aset leidnud osade toiduainete hüppeline kallinemine, mistõttu on riskid toiduainete hinnatõusu osas kaldu pigem kiirenemise suunas," märkis ta.

Swedbanki selle aasta keskmine hinnakasvu ootus on 3,9%, kuid riskid on Tamla sõnul praegu pigem kiirema hinnakasvu suunas.

Danske Marketsi Balti vanemanalüütiku Violeta Klyvienė sõnul inflatsioon augustis vastupidiselt panga ootustele kiirenes. Analüütiku hinnangul on augusti hinnatõus põhjustatud peamiselt energia ning sealjuures ka keskkütte hinnatõusust.

"Kasvavad tarbijahinnad ohustavad ka eratarbimist ning selle tagajärjel kogu majanduskasvu," rääkis Klyvienė BNS-ile. Tema sõnul ootab Danske selle aasta keskmisekstarbijahindade tõusuks 3,5%. "Pikemas perspektiivis näeme aga oma inflatsiooniprognoosi puhul märkimisväärset ülespoole riski."

Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm ütles BNS-ile, et augusti hinnatõus oli oodatust suurem, ja seda peamiselt transpordi- ja eluasemekulude tõusu tõttu.

"Inflatsioonilised surved aasta teises pooles tulenevalt nõudlusest on tagasihoidlikumad kui esimeses pooles, samas on inflatsioon visa taanduma nii Eestis kui euroalal. Ettevaatavalt panustavad Eesti inflatsiooni aastakasvu taaskord rohkem toiduainehinnad," märkis ta.

Statistikaameti teatel tõusid tarbijahinnad tänavu augustis võrreldes eelmise aasta augustiga 3,8 protsenti ja võrreldes juuliga 0,5%. Kaubad olid 2011. aasta augustiga võrreldes 3,2% ja teenused viis protsenti kallimad.