Saata printerisse

Firma likvideerimine

Firmaomanik on otsustanud alustada likvideerimisprotsessi, kuna asjade seis on halb , ja talle teeb muret „garantiiaeg“ , nagu ta ise ütleb.
Mina tean, kuidas koostada likvideerimisbilanssi, kuid firmal on kaelas liisingud. Võlgasid ei ole, on vaid nõuded tellijaile. Andke nõu, mida teha, kui :
1.omanik loobub nendest,
2.kõik liisingud lähevad üle talle.


VASTUS:


Teie informatsioonist selgub, et liisinguandjatega on olemas kokkulepe liisingulepingute ümbervormistamiseks omaniku nimele, mistõttu liisingute küsimus langeb ära. Likvideeritav firma ei ole pankrotis, kuna võlgasid, nagu Te kirjutasite, firmal ei ole. Seega  jääb üles küsimus tellijaile esitatavatest nõuetest loobumisest.


Protseduur ise võib toimuda kas enne firma likvideerimise otsuse vastuvõtmist või juba likvideerimisprotsessis.
Mistahes aruande koostamisel tuleb hinnata finantsvarade seisundit , kusjuures on vaja arvestada järgmisi seisukohti. Vastavalt Raamatupidamise Toimkonna juhendi RTJ3 punktile 30 on finantsvarade (näiteks nõuete, antud laenude ja finantsinvesteeringute) väärtuse languse tuvastamisel vaja arvesse võtta kogu aruande koostamise ajaks teadaolevat informatsiooni ( kaasa arvatud pärast bilansipäeva teatavaks saanud asjaolusid, mis annavad tunnistust juba bilansipäevaks aset leidnud väärtuse languse kohta), mis võib mõjutada finantsvarade väärtust. Finantsvara väärtuse langus (ja sellest tulenevat allahindlust)  võib muuhulgas põhjustada  mõni alljärgnevatest sündmustest või asjaoludest:
a)võlgniku pankrot või olulised finantsraskused;
b)maksetähtaegadest mittekinnipidamine;
c)võlgniku krediidireitingu langus;
d)finantsraskustest tingitud aktiivse turu kadumine teatud finantsinvesteeringule;
e)ettevõttel on andmeid, mis viitavad finantsvarade grupist tulevikus eeldatavasti laekuvate rahavoogude vähenemisele alates nende esmasest kajastamisest , kuigi seda vähenemist ei saa seostada teatud grupile kuuluva individuaalse finantsvaraga.

Sellised andmed hõlmavad:
- võlgnike maksekäitumise ebasoodsaid muutusi (näiteks edasilükatud maksete arvu suurenemine); või
- majanduskeskkonna üldine halvenemine, mis võib mõjutada võlgnike maksevõimet (näiteks töötuse taseme tõus, laenutagatiste väärtuse langus või valmistoodangu hinna langus).
Lähtudes punktist 39, loetakse nõue lootusetuks, kui firmal puuduvad igasugused võimalused nõude kättesaamiseks (näiteks on võlgnikule kuulutatud pankrot või pankrotivarast ei piisa nõude rahuldamiseks).
Kui firma loobub nõuetest mainitud tingimusi täitmata, tekib tal tulumaksuga maksustamise oht.
Tuleb samuti arvestada, et on olemas teatud tegurid (näiteks seotud isikute vahelised tehingud), mis võivad maksude seisukohalt mõjutada finantsvarade allahindluse protseduuri võimalikku edaspidist hindamist.  Sest lõppkokkuvõttes, kui finantsvarade allahindluse protseduuri hindab mingil põhjusel maksuamet, otsustab protseduuri õiguspädevuse just maksuhaldur.

 

Austusega,
Arina Kouzova ,
jurist
Larssen TM Corpurate Services