Saata printerisse

Reservkapitali arvestamine

Meie firma alustas oma tegevust 2010. aastal ning saavutas väikese kasumi. Äriregistri nõuete kohaselt peame me sellest moodustama kohustusliku reservkapitali, mis on 1/20 puhaskasumist.
Küsimused:
Millal tuleb arvestada reservkapitali, kas 31.12. 2010 või 2011. aastal pärast omanike koosoleku toimumist, kui saab kinnitatud aastaaruanne?

Kas selleks, et reservkapital moodustaks 10% põhikapitalist tuleb seda edaspidi juurde arvestada aruandeperioodi puhaskasumist? Juhul, kui firma lõpetab aruandeperioodi kahjumiga, kas võib siis reservkapitali juurde arvestada ka varasemate aastate jaotamata kasumist?


VASTUS:
Äriseadustik ei sätesta, mis kuupäevaks peab reservkapital olema moodustatud. Praktikas moodustatakse reservkapital siis, kui võetakse vastu kasumi jaotamise otsus ehk pärast koosolekut, kus kinnitatakse aastaaruanne. Ettepanek suunata osa puhaskasumist reservkapitali kajastatakse reeglina aastaaruande lisas „Kasumi jaotamise ettepanek“, mis kajastub bilansis seisuga 31.12.2011. Mis puudutab Teie teist küsimust, siis Äriseadustiku § 160 kohaselt moodustatakse reservkapital ainult aruandeperioodi puhaskasumist ehk kui firma lõpetas aasta kahjumiga, siis sellise aasta tulemustest reservkapitali juurde ei arvestata.
Olesja Timofejeva
auditi konsultant,
Donoway Assurance
Member Crowe Horwath International