Saata printerisse

Maamaksu ja elamu kindlustusmaksete kajastamine

1. Kuidas on õigem kajastada ühistu tulemiaruandes maamaksu ja elamu kindlustusmakseid, kas sihtotstarbeliste tulude/kulude kirjel või maksete vahendamisena?
2. Ühistu sai Tallinna Linnavalitsuselt energiamärgise toetust, kas see kajastada sihtfinantseerimisega seonduva tulu/kuluna ning kajastada kasumiaruandes kirjetel “Muud tulud”/Muud kulud” või netokahjum muud kulud, sest kulud ületasid tulusid?


 

VASTUS:

Selgitused ühistute tulude/kulude aruande kirjete kohta ning tulemiaruande näide on toodud RTJ 14-s. Lisas 1 toodud andmete kohaselt kajastatakse kindlustusmakseid mitmesuguste tegevuskulude kirjel. Minu arvates kuulub sinna oma sisu poolest ka maamaks.
 
Energiamärgise toetus on oma olemuselt sihtotstarbeline toetus, mis kajastatakse tuluna nendes perioodides, millal leiavad aset kulutused, mille kompenseerimiseks annetused ja toetused on mõeldud (RTJ 14 p 15). Tulu tuleb kajastada real “Annetused ja toetused – sihtotstarbelised annetused ja toetused”, seotud kulud real “Sihtotstarbeliselt finantseeritud projektide otsesed kulud”.

 
Darja Roos,
vandeaudiitor,
Donoway Assurance OÜ