Saata printerisse

Toitlustamine koolitamise ajal

Palun aidake selgitada järgmist küsimust.

Kui firma üks põhitegevusala on mitmesuguste loengute ja seminaride korraldamine, kas siis võib tegevuskuludesse kanda loengutel osalejate  toitlustust (saiad, küpsised, kohv jne.), maksustamata seda  ei tulu- ega sotsiaalmaksuga, ja arvutada käibemaksu.

VASTUS:

Tere,

Teie kirjeldusest lähtudes on mainitud kulud seotud ettevõtlusest tulu saamisega, järelikult ei loeta neid külaliste ja äripartnerite vastuvõtu kuludeks või erisoodustusteks oma töötajaile, mida tuleb maksustada tulumaksuga vastavalt tulumaksuseaduse paragrahvidele 48 ja 49. Kooskõlas maksuameti selgitustega on sellisel juhul vaja toitlustuse maksumust märkida arvesse kui „toitlustusteenus“.

Käibemaksu seisukohalt on tähtis, et summad, mis te saate seminaride korraldamise eest, oleksid maksustatud käibemaksuga ja ei kuuluks külaliste vastuvõtuks või oma töötajatele tehtavate väljamaksete hulka. Sel juhul võib sisendkäibemaksu arvutada kõigilt kuludelt, mis olid tehtud tulu saamiseks.

Kuid teie klientidel võib tekkida probleem, kuna mainitud summad loetakse neile erisoodustusteks, mis maksustatakse vastavalt tulu- ja sotsiaalmaksuga, millelt ei tohi maha arvata käibemaksu.

Austusega,

Vadim Dontshevski, audiitor,

Donoway Assurance OÜ