Saata printerisse

Kuidas arvutada õiget sisendkäibemaksu proportsiooni, kui kaht erinevat teenust osutatakse ühes ja samas ruumis?

Meil on olemas kaks teenust: lastehoid, mis ei ole käibemaksuga maksustatav vastavalt käibemaksuseaduse § 16 lg 1 p-le 6, ning toitlustusteenus, mille käibemaksumäär on 20%, kui seda osutatakse 1. jaanuarist 2013. Me ei saa jagada sisendkäibemaksu, sest mõlemaid teenuseid osutatakse ühes ruumis ning rendi-, elektri-, vee- ning valvekulud on seotud mõlema teenusega. Kuidas arvutada õiget sisendkäibemaksu proportsiooni ning kas seda tuleb arvutada igakuiselt?

Vastab Liivo Juul, maksuspetsialist, Deloitte Advisory:

Vastus küsimusele on toodud Maksu- ja Tolliameti veebilehel avaldatud käibemaksuseaduse selgituste punktis 14.3.6. lõigus "Sisendkäibemaksu mahaarvamine, kui on tegemist ettevõtluses ja mitteettevõtluses kasutusel oleva teenuse või kaubaga". Selgitusi saab lugeda siit: http://www.emta.ee/index.php?id=28455.

Käibemaksuseaduse § 33 lõige 2 sätestab, et proportsionaalse mahaarvamise puhul rakendatakse maksustatava käibe ja kogu käibe suhet kogu sisendkäibemaksu mahaarvamisel. Maksustatava käibe ja kogu käibe suhe määratakse maksukohustuslase eelmise kalendriaasta käibe põhjal. Tulemust korrigeeritakse kalendriaasta lõpul, lähtudes konkreetse kalendriaasta maksustatava käibe ja kogu käibe suhtest. Kui ettevõtlus on kestnud alla ühe kalendriaasta, määrab maksustatava käibe ja kogu käibe suhte maksuhaldur maksukohustuslase taotluse alusel tema esimese kalendriaasta maksustatava käibe ja kogu käibe prognoositava suhte põhjal.