Saata printerisse

Millised maksuriskid tekivad töötaja poolt erisoodustuste hüvitamisega?

Ettevõtte juht, kes on ühtlasi ka ettevõtte omanik, hüvitab ettevõttele temaga seotud erisoodustused: trahvi kiiruseületamise ja auto parkimise eest. Kas on siin maksuriske?

Vastab Anneli Hindriks, maksukonsultant, Deloitte Advisory:

Juhul kui äriühing hüvitab oma töötajale või juhatuse liikmele kiiruseületamise tõttu saadud rahatrahvi või maksab selle ise kinni, tuleb tehtud kulu deklareerida erisoodustusena ning maksta sellelt tulumaks ja sotsiaalmaks.

Keelatud kohas parkimise korral äriühingule seaduse alusel määratud trahvisumma tuleks töötajalt/juhatuse liikmelt sisse nõuda, kui on tuvastatud nii autot kasutanud töötaja/juhatuse liikme isik kui ka tema süülisus. Nõudest loobumine tuleb deklareerida erisoodustusena ning maksta sellelt tulumaks ja sotsiaalmaks. Kui mingil põhjusel ei ole ühegi isiku süülisus tuvastatud, on tegemist äriühingu ettevõtlusega mitteseotud kuluga.

Kui tasutakse töötaja või juhatuse liikme omandis oleva auto kohta väljastatud parkimistrahv, on samuti tegemist erisoodustusega.
Äriühingu huvides parkimise (täideti töö- või ametiülesandeid) tõttu tasutud viivistasu võib arvata ettevõtlusega seotud kulude hulka.