Saata printerisse

Kuidas kajastada KM deklaratsioonil kasutatud kauba käivet?

Kuidas kajastada käibemaksu deklaratsioonil kasutatud kauba käivet (kaup ostetakse ilma käibemaksuta, müük on koos käibemaksuga – maksustatakse käibemaksuga müügi- ja ostuhinna vahe). Kas peab sisendkäibemaksu osalist mahaarvamist rakendama, kui jah, kuidas seda õigesti teha?

Vastab Maigi Isotamm, vanem maksuspetsialist, Deloitte Advisory:

Kui saate rakendada kasutatud kauba erikorda (kindlasti jälgida, et KMS-i §-s 41 sätestatud tingimused oleksid täidetud), siis sellisel juhul on kauba edasimüügi tehingu maksustatav väärtus kauba müügi- ja ostuhinna vahe (marginaal), mida on vähendatud selles sisalduva käibemaksu võrra (KMS § 41 lg 3). Kuna marginaal on brutosumma ja sisaldab käibemaksu, tuleb see käibe maksustatava väärtuse leidmiseks jagada 1,20-ga. Summa deklareeritakse KMD lahtris 1 ning sellelt arvestatud käibemaksusumma lahtris 4.

Kuna kasutatud kaup on ostetud ilma käibemaksuta, siis ei ole sellel ostutehingul sisendkäibemaksu, mida maha arvata. Sisendkäibemaksu osalist mahaarvamist tuleb rakendada, kui kasutate kaupu nii maksustatava kui ka maksuvaba käibe tarbeks. Rakendades kasutatud kauba edasimüügil erikorda, teil maksuvaba käivet ei teki, seega ei too konkreetne tehing kaasa ka sisendkäibemaksu osalise mahaarvamise rakendamise (proportsiooni arvestamise) kohustust.