Ühiskond

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) andmetel registreeriti 2018. aastal 23 294 uut ettevõtet ja füüsilisest isikust ettevõtjat, mida on 6 protsenti enam kui 2017. aastal.

Eesti jaekaubanduse mahu kasv oli novembris Euroopa Liidu (EL) riikide seas üks suurimaid, kasvades kuuga 2,1 protsenti.

Esmaspäev, 07 Jaanuar 2019 14:29

Eesti kaotab digimaksuta miljoneid

Ettevõtluskõrgkooli Mainor maksuõppejõu Janus Paurmani sõnul kaotab Eesti digimaksuta aastas miljoneid eurosid ja paneb ettevõtted interneti- ja tehnoloogiafirmadega ebavõrdsesse seisu.

Konjunktuuriinstituudi andmeil püsis tarbijate kindlustunne lõppenud aasta detsembris eelneva kuu tasemel ehk -5 punkti juures, aasta varem oli indikaatori näit samuti -5 punkti.

Töötukassa annab teada, et palkade kasv tõstis alanud aastal töötuskindlustushüvitise suurust. Töötuskindlustushüvitist on 2019. aastal võimalik saada maksimaalselt 1546,28 eurot kuus.

Finantsinspektsiooni (FI) nõukogu kinnitas inspektsiooni tänavuse aasta ligi 7,3 miljoni euro suuruse eelarve ning kiitis heaks ka järelevalve strateegia aastateks 2019-2021.

2018. aastal oli Eesti 22-st teise samba pensionifondist positiivse tootlusega vaid viis.

Kõige parem näitaja oli eelmisel aastal LHV pensionifondil M, mille ühe aasta tootlus on 1,07 protsenti. Positiivse tootlusega paistsidki silma vaid LHV teise samba pensionifondid ja Tuleva maailma võlakirjade fond.

Nelja kõige kehvema pensionifondi tootlus olid enam kui viie protsendiga miinuses. Need olid Swedbank K4 5,33 protsendiga, Luminor A pluss 5,55 protsendi, LHV Pensionifond Indeks 5,81 protsendiga ning SEB Pensionifond Energiline, mis oli 5,97 protsenti miinuses.

"Finantsturgudele oli eelmine aasta esimene peale kümne aasta tagust majanduskriisi, kus kõik peamised aktsiaturud ning ka ettevõtete võlakirjaturud olid languses," selgitas Swedbanki Investeerimisfondide juhatuse esimees Kristjan Tamla lehele.

Ta tõi näiteks, et arenenud riikide aktsiaturge kattev indeks MSCI World lõpetas aasta üle neljaprotsendilise kukkumisega ning arenevate riikide aktsiaturgude indeks kümneprotsendilise langusega.
Esmaspäev, 07 Jaanuar 2019 12:05

Leppetrahvi seaduslikkusest

Tööandja pakub mulle seoses töötasu alammäära tõusuga 1. jaanuarist allkirjastamiseks töölepingu lisa, kus on teise tingimusena kirjas, et ta sõlmib minuga leppetrahvi kokkuleppe töötervishoiu ja tööohutuse nõuete rikkumise eest kuni 10 000 eurot. Tööandja väidab, et kui ma alla ei kirjuta, siis saan ma ikka 500 eurot töötasu, mitte 540 eurot kuus. Kas ma pean sellise ettepanekuga nõus olema ja kuidas sellises olukorras käituda?

Esmaspäev, 07 Jaanuar 2019 11:33

Majandustegevuse toimumist tuleb tõendada

Juunikuu kohtulahenditest saame teada, et firma ettevõtlusega mitteseotud väljamaksed tuleb tulumaksuseaduse alusel maksustada tulumaksuga. Maksuhalduri tehtava vaatlusega võidakse aga maksukohustuslase või temaga seotud isikute õigusi oluliselt riivata, mistõttu peab vaatluse põhjendus võimaldama selle õiguspärasust kontrollida. Veel selgub, et nii rentnik kui ka üürnik peavad üldjuhul maksma üüri ka siis, kui nad kasutusse antud eset tegelikult ei kasuta.


Juurdepääs käesolevale materjalile on finants- ja õigusajakirja RUP tellijatel.

Riigihalduse ministri Janek Mäggi sõnul pole puidurafineerimistehase kavandamiseks riigi juhtiv roll igal juhul vajalik; kui üksteisega külgnevad kohalikud omavalitsused soovivad tehase rajamise võimalusi välja selgitada, on neil õigus tellida selleks vajalikke uuringuid.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference
430824810 430800019636154 7356040320163199917 n255