Õigus
Neljapäev, 08 Märts 2018 14:22

Kuus ettepanekut äriregistri parandamiseks

Kaubanduskoda esitas oma liikmetelt saadud ideede najal justiitsministeeriumile kuus ettepanekut äriregistri teabesüsteemi ja ettevõtjaportaali tänasest veelgi ettevõtjasõbralikumaks tegemiseks, süsteemide kasutusmugavuse tõstmiseks ning ettevõtjatele paremate teenuste pakkumiseks.

Jaanuari eest tasuti makse 634,5 miljonit eurot, mida oli 6,6 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. 2018. aastaks riigieelarvega kavandatud maksudest kokku tasuti aasta esimese kuuga 8,7 protsenti.

Neljapäev, 08 Märts 2018 11:06

2017 oli hea ekspordiaasta

  • Enim kasvatas jooksevkonto ülejääki teenuste ekspordi suurenemine
  • Otseinvesteeringute sissevool jäi samale tasemele kui 2016. aastal
  • Välise tasakaalustamatuse oht on vähenenud
  • Maksebilansi jooksevkonto ülejääk oli 2017. aastal 734 miljonit eurot (3,2% SKT-st), mis on ligi kaks korda suurem kui aasta tagasi. See põhines teenuste ekspordi-impordi rekordilisel ülejäägil ja muudel teistest riikidest ettevõtetele laekunud tulusiiretel.
  • Jooksevkonto ülejäägiga kaasnev kapitali netoväljavool1 finantskontol oli 1 miljard eurot ning see kajastus peamiselt pensionifondide investeeringutena välismaistesse väärtpaberitesse.
  • Rahvusvaheline investeerimispositsioon näitas, et aasta lõpus ületasid Eesti residentide finantskohustused finantsnõudeid muu maailma suhtes 7 miljardi euroga (30% SKT-st). 2014. aastast alates on investeerimispositsioon paranenud, st liikunud tasakaalu suunas.
  • Eesti residentide võlanõuded mitteresidentide vastu olid aasta lõpu seisuga 3,9 miljardit eurot suuremad kui võlakohustused (17% SKT-st). Võlanõuete maht suurenes aastas 1,6 miljardit eurot, võlakohustused 141 miljonit eurot.
Neljapäev, 08 Märts 2018 10:33

Mitte ainult naistest

Millal siis veel, kui mitte praegu, naistepäeva ajal, ümiseda operetist „Silva“ tuntud meloodiat „Jah, ilma naisteta on kurb maailm“. Ettevõtjad võivad seda parafraseerida ja laulda, et ilma naisteta on kurb äris. Jah, naisi pole ettevõtete juhtkondades sama palju kui mehi, kuid kas õrnema soo osakaalu suurendamine peaks olema eesmärk omaette?
Rahandusministeeriumi hinnangul ei ole Eesti käesoleva aasta eelarve 1,5 protsendiga sisemajanduse koguproduktist (SKP) defitsiidis, erinevalt Euroopa Komisjoni 7. märtsil avaldatud hinnangust; ministeeriumi hinnangul on Eesti riigieelarve miinuses 0,25 protsendiga SKP-st.

Rahandusministeerium ei jaga Euroopa Komisjoni 7. märtsil avaldatud hinnangut, et Eestil on risk muutuda maksude hoidumise riigiks; ministeerium peab sellise arengu tõenäosust madalaks.

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi hinnangul võib oodata Eestis inflatsiooni suuremat aeglustumist aasta teises pooles.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference