13.02.2018 Teisipäev

2017. aasta detsembri maksebilansis andsid tooni finantskonto tehingud

Kiirhinnangu1 põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2017. aasta detsembris 43 miljoni euroga plussis. Kokku oli kaupade ja teenuste konto ülejääk 64 miljonit eurot ehk 20 miljoni euro võrra suurem kui aasta tagasi. Nii kaubaeksport kui ka -import kasvas 4%. Kaubaimpordi suurema mahu tõttu suurenes kaupade konto puudujääk 2016. aasta detsembriga võrreldes 6 miljoni euro võrra ja oli 112 miljonit eurot. Teenuste konto ülejääk suurenes aastaga 26 miljoni euro võrra ja ulatus 176 miljoni euroni. Teenuste eksport kasvas 7% ja import 3%. Investeerimistulude ja jooksevülekannete ehk esmase ja teisese tulu netoväljavool kokku suurenes aastaga 4 miljoni euro võrra ja oli 21 miljonit eurot.

Jooksev- ja kapitalikonto kokku olid 87 miljoni euro suuruses ülejäägis. See tähendab, et Eesti majandus oli muu maailma suhtes endiselt netolaenuandja ehk riigi majandussektorid paigutasid välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasasid.

Detsembri maksebilansi finantskontot mõjutasid mittefinantsettevõtete tehingud. Aasta lõpus mittefinantsettevõtted vähendasid kohustusi ning investeerimis- ja pensionifondid korrastasid investeeringute portfelli.

1 Kui kvartali maksebilanss koostatakse esindusliku kombineeritud algallikate süsteemi põhjal (sh äriühingute küsitlused), siis kuu maksebilanss koostatakse märksa väiksema andmebaasi alusel. Kuigi aruandekuu kohta kasutatakse võimalikult palju olemasolevat teavet (rahvusvaheliste maksete aruanded ja administratiivsed andmeallikad), on hinnangute osa suur. Kuu maksebilanssi nimetatakse seetõttu kiirhinnanguks. Pärast kvartali maksebilansi koostamist korrigeeritakse ka kuu maksebilanssi.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference