15.07.2015 Kolmapäev

Saleduse saladused hõivatud inimestele – suvel keha puhtaks ja vaim virgeks!

Süües vähem ja liikudes rohkem looduses muutuvad meie mõtted iseenesest helgemaks. Ei ole vaja minna Indias ashramisse või Eestis paastulaagrisse. Võib hoopis hakata näiteks tegelema umbrohuhobiga ja kasutada aega kevadest sügiseni enese turgutamiseks!
Katrin Aedma, koolitaja/kirjanik
Katrin Aedma, koolitaja/kirjanik Foto: Katrin Aedma

Häid ideid organismi puhastamiseks, toitumiseks, liikumiseks, mõtlemiseks ja hingamiseks olen kogunud oma raamatusse “Saleduse saladused hõivatud inimesele”.

Kontoritöö puhul, mis võtab suurema osa meie päevast ning köidab meid toolile ja hoiab arvuti ees, peame teadlikult mõtlema, liikuma ja ka toituma.

Puhas keha tagab kergemad ja helgemad mõtted

Teadlikkus on väljaspool automaatpilooti, see on arusaamine, mida, miks, kuidas ja milleks me teeme. Teadlikult käituv inimene ei tee lihtsalt asju tegemise pärast, vaid märkab end nende tegevuste käigus, muudab, kui on vaja ja naudib enese jälgimise oskust.

Suvel ei pea mõtlema rohkem kui muudel aastaaegadel, samas annab iga aastaaeg meile võimaluse teha mingeid tegevusi suurema naudinguga. Näiteks on suvi suurepärane aeg selleks, et kasutada ära päikest enese laadimiseks ja kõike värsket, mis looduses kasvab, nii vitamiinide saamiseks kui ka organismi puhastamiseks.

Millal sa jõid viimati nõgesest, võililletuttidest, ristikheinast, teelehtedest ja hapuoblikast tehtud teed? Või sõid hapuoblikasuppi? Võrratu, kui saame vähemalt suvel olla maal, kus saab iga päev süüa toorelt ühe võilillevarre, meisterdada looduses leiduvast süüa ja korilase kombel korjata looduslikke talvevarusid. Suveks on hea planeerida ka organismi puhastamine, kui seda kevadel ei ole tehtud.

Puhtam organism tagab helgemad mõtted!

Organismi puhastamiseks tuleb toidusedelist ära jätta keha kurnavad toiduained ning asendada need organismi puhastavate ja seedimist toetavate toiduainetega, juua palju vett ja palju liikuda.

  • Organismi kurnavad toiduained on suhkur, sool, pipar, majonees, sinep, praetud toidud, küpsetusõli, liha, kala ja muna, piim ja piimasaadused, meretoidud, gaseeritud joogid, alkohol ja kofeiin (sh kohvi ja tee, välja arvatud taimetee).
  • Organismi puhastavad toiduained on puu- ja köögiviljamahlad, vesi, toores toit (idud, aedviljad), puuviljad, köögiviljad, täisteraviljad, kaunviljad, seemned.

Kui kahenädalast puhastuskuuri ei õnnestu teha, siis võib proovida iga kolmas päev toituda vaid sellest, mis organismi puhastab: teha veega ürdismuutisid, süüa arbuusi või juua õunamahla.

Igahommikuseks nn torude puhastuseks on kasulik pärast tõusmist ja enne söömist juua klaas sooja vett, millesse on pigistatud sidrunimahla. Toidukordade vahele soovitaks juua lonkshaaval kuuma vett.

Kui igapäevamenüüst jätta välja kiired süsivesikud, siis hiljemalt kahe nädala pärast ei soovi keha magusat. Proovi järele! Väga tervislik katsetus, mille tulemusena väheneb nii kaalunumber kui ka vajadus šokolaadi jm magusa järele. Kiired süsivesikud on kõik jahutooted (leib, sai, pudrud, makaronid), riis, kartul ja suhkrut sisaldavad maiused (kommid, šokolaad, koogid, küpsised jms). Hea meetod kvaliteetse toidu eelistamiseks on toidule kleebitud etikettide lugemine. Loed ja isu läheb tihti ära, sest koostisained ei ole sugugi need, mida toidu nimetuse järgi võiks oletada. Söögiisu võtab paljudel ära juba ainuüksi teadmine, et kõik, mis ei ole puhas ja looduslik, ladestub organismi rasvana, sest ei oska sellega muud teha.

Avasta umbrohi, kuid ole kindel, et sööd ikka õiget taime!

Toredaks katsetuseks on toorsalatid, smuutid ja toorsupid. Kõige lihtsama salati saab, kui tükeldada suurem hulk noori võilille- ja naadilehti, lisada natuke õli, hapuoblikalehti ja soola.

Mari Laane on loetlenud oma Kodu & Aed ilmunud artiklis toorsalati tegemiseks sobivad umbrohud:

  • valge ristiku (Trifolium repens) noored lehed;
  • hariliku kirikakra (Bellis perennis) noored lehed, mis parandavad kopsukelmepõletikku;
  • hariliku nurmenuku (Primula officinalis) noored lehed;
  • mets-harakputke (Anthriscus sylvestris) noored lehed, mis maitsevad nagu tuntud ürdi aed-harakputke omadki. Tema juurikast saab hautist, sobib suppide ja kastmete maitsestamiseks;
  • harilik jänesekapsas (Oxalis acetosella) sobib nii salatisse kui ka vokkpannile;
  • salatkress (Lepidum sativum), mis on üks C-vitamiinirikkamaid taimi ja mille lehtede eeterlikul sinepiõlil on antibiootiline toime, mis ravib hingamisteede haigusi ja põiepõletikku ning sobib hästi ka võileivale;
  • harilik hiirekõrv (Capsella bursa-pastoris);
  • harilik maajalg (Clechoma hederacea), mis sobib hästi salati maitsestamiseks;
  • ahtalehise põdrakanepi (Chamaenerion angustifolium) noored võsud ja lehed;
  • põldohaka (Cirsium arvense) noored võrsed;
  • valge iminõgese (Lamium album) ja vereva iminõgese (L. purpureum) noored võsud ja lehed;
  • hariliku kortslehe (Alchemilla vulgaris) noored lehed;
  • kõigi teelehtede (Plantago major, P. media) ja (P. lanceolata) noored lehed;
  • hariliku raudrohu (Achillea millefolium) noored lehed, mis sobivad salati maitsestamiseks, tugevdavad verd, ravivad nõrkust ja melanhooliat;
  • hapuoblikas (Rumex acetosa), mida süüakse nagu spinatit ja kasutatakse lisaks salatile ka suppides ja hautistes;
  • põld-piimohaka (Sonchus arvensis) noored lehed ja võrsed;
  • vesihein (Stellaria media), mille võrsetipud sobivad toorsalatisse ja varred, lehed suppidesse ja hautistesse.

Rohelised smuutid, toorsupid ja kreemid on võrratud organismi puhastajad!

Smuutide põhikoostiseks on puu- ja juurvili, marjad, ürdid, umbrohi ja vesi. Marja- ja puuviljasmuutide magustamiseks kasutatakse banaani, datleid, viigimarju, mett või looduslikke magustajaid. Rohelistest maapealsetest lehtköögiviljadest, umbrohust ja värskest kurgist smuutile lisa maitsestamiseks natuke meresoola.

Selleri-võilille smuuti

Korja värskeid võililletutte, loputa. Pane blendrisse. Lisa tükeldatud seller. Lisa vesi. Blenderda ja maitsesta soolaga. Lisa natuke ka kuusevõrseid.

Kui valmistame smuutisid organismi puhastamiseks, siis paneme rõhku rohelistele maa peal kasvavatele köögiviljadele ja umbrohule. Värske kurk on väga tänuväärt smuutimaterjal. Koori see eelnevalt juustunoaga ära.

Toorsupid ja -kreemid saad, kui lisad köögiviljadele vähem vett ning lisad avokaadot, küüslauku ja maitseaineid.

Ei soovita kunagi süüa nii nagu tavaliselt – sama toitu samas koguses ja siis lisada midagi tervislikku. Nii me vaid paisume, sest energia hulk, mida manustame, kasvab ja ei saa päeva jooksul tarbitud. Vähenda igapäevast toidukogust ja asenda see tervislikumate valikutega. Enamiku inimeste viga ei ole mitte selles, mida nad söövad, vaid pigem selles, kui palju nad söövad.

Kui sööme vähem ja liigume rohkem looduses, siis muutuvad meie mõtted iseenesest helgemaks.

Internet on abiks umbrohuhobiga tegelemisel!

Lisa organismi puhastamise kohta leiad www.KaKonsultatsioonid.ee.

Fantaasiarikka koostisega ja ka lihtsaid smuutide retsepte kae eestikeelses online’i smuutipiiblis.

Umbrohtusid õpid tundma Toivo Niibergi raamatust “Umbrohud raviks ja toiduks”.

Huvitavat ja tervislikku suve!

Katrin Aedma,
koolitaja/kirjanik,
Katrin Aedma profiblogi

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference