22.01.2019 Teisipäev

Riik kuulutab kevadel välja 5G sageduslubade konkursi

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist allkirjastas teisipäeval määruse, millega kuulutatakse kevadel välja konkurss esimeste 5G sageduslubade müügiks telekommunikatsioonifirmadele.

5G internet on juba lähitulevik.
5G internet on juba lähitulevik. Foto: Pixabay

Eraldatav sagedusala jaotatakse kolmeks võrdseks osaks, mis on piisavalt suured, et rakendada 5G tehnoloogiate andmemassiive. Täiendavalt jäetakse vabaks neljas väiksem puhverala, et tagada kaitsejõudude seadmete häirevaba töö, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM).

Sageduste kasutuslubasid saavad kõik huvilised sideettevõtjad osta riiklikul konkursil, kus enampakkumise alghind on 1,6 miljonit eurot. Esmased 5G sagedused on määruse järgi 3,6 gigahertsi alas, mille hind on kujunenud vastavalt elektroonilise side seadusele ning arvestades raadiosagedusi kui piiratud riigiressurssi.

"3,6 gigahertsi sagedusala loetakse 5G mõistes maailmas üheks olulisemaks sagedusalaks ning ka Eesti sideettevõtted on näidanud üles suurt huvi selle kasutuselevõtuks," sõnas Tammist.

Tammisti sõnul on uute sagedusalade kasutusele võtmine vajalik uute tehnoloogiate, näiteks isejuhtivate sõidukite ja targa linna lahenduste elluviimiseks. "Eesti majandusarengu väljakutseks on innovatsioon ja tootlikkus – 5G sidel töötavad lahendused avavad uusi võimalusi mõlemas suunas," lisas Tammist.

Sageduslubade väljastamine on osa veebruariks esmakujul valmivast 5G kasutuselevõtu teekaardist. "Teekaardiga paneme paika sammud, millega riik kavandab toetada Eestis 5G lahenduste kiiret ja parimal võimalikul moel kasutuselevõtmist. Täpsemalt tugineb teekaart neljale sambale: investeeringud, õiguskeskkond, teenuste innovatsioon ja sagedused," märkis Tammist.

Teisipäeval allkirjastatud määruse alusel korraldab Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) konkursi selle aasta kevadel, mille tulemusel antakse sideettevõtjate kasutusse 390 megahertsi raadiospektrit.

Küsi nõu!

  Esita küsimus

Saada vihje

Hea lugeja, meie eesmärk on teha just sellist ajakirja, nagu sulle meeldib. Pane kirja soovitud teemad ning dokumendivormid, mida tahaksid siit leida. Tehkem koostööd!
right banner 2024 est konference